Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ceny testů na koronavirus se liší i o více než tisíc korun. „Je tam poměrně vysoká marže,“ říká Prymula

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V uplynulých dnech v Česku znovu začal růst počet provedených PCR testů na koronavirus. Děje se tak po prudkém propadu na konci listopadu, kdy se začalo hovořit o uvolňování opatření. Ceny testů se ale napříč jednotlivými odběrovými místy zásadně liší, i když se je ministerstvo zdravotnictví snažilo regulovat.

Již v květnu zastropovalo ministerstvo ministerstvo zdravotnictví ceny PCR testů na koronavirus. Maximální částku resort nastavil na 1756 korun. V cenících jednotlivých odběrových míst se ale tyto částky často dostávají výrazně výše. Do celkové ceny se totiž přičítají další položky.

Nejběžnějším příplatkem za provedený test je vystavení papírového potvrzení lékařem, případně vyhotovení tohoto dokumentu v angličtině kvůli cestování. Řada zemí totiž při vstupu vyžaduje aktuální potvrzení o negativním výsledku testu. Stejně tak ho při návratu z rizikových zemí (tak je v tuto chvíli označena například valná většina evropských států) vyžaduje Česká republika.

Například v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady testy odebírá společnost Scimed, dvojjazyčné cestovní potvrzení o výsledku testu u ní podle jejích stránek vyjde na 2500 korun. Za základní test si laboratoř účtuje maximálních 1756 korun.

„Poplatky za administrativní činnost, rychlost vyšetření a další specifické doplňky nejsou ministerstvem regulovány,“ napsal Deníku N jednatel společnosti Scimed Jaroslav Sixta. Firem nabízejících tuto službu za více než dva tisíce korun je celá řada. Proti ministerské regulaci se už v květnu postavil krajský holding Jihočeské nemocnice. Podle něj omezená cena zahrnuje jen laboratorní práce, ale ne další náklady spojené se samotným testováním a doprovodnou administrativou.

Jiná odběrová místa ale nabízejí nižší ceny. Například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější