Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konec spanilé jízdy CEFC. Firma maže svůj název z českých dcer, Tvrdíkova pravá ruka přišla o všechny funkce

Sídlo CEFC v Šanghaji. Foto: ČTK
Sídlo CEFC v Šanghaji. Foto: ČTK

Zatímco před třemi lety prezident Miloš Zeman okázale čínské CEFC otvíral dveře na český trh s příslibem obřích investic, nyní čínská skupina nenápadně mizí a zahlazuje po sobě stopy. Čínský konglomerát, který se zmítá ve finančních problémech, se stáhl z tuzemské cestovní kanceláře a zmínka o CEFC zmizela také z názvu dalších tří českých firem.

Když se CEFC začala topit ve finančních problémech a čínská justice zahájila vyšetřování Zemanova poradce a šéfa skupiny Jie Ťien-minga z podvodu, bylo zřejmé, že avizované zlaté časy čínských investic nepřijdou.

Se vstupem státního konglomerátu CITIC Group do struktury CEFC, který má vyřešit její finanční nesnáze, pak nastal ve firmách ovládaných CEFC pořádný průvan. Firma navíc v létě couvla ze své investice do cestovní kanceláře Canaria Travel, kterým loni na podzim navýšila svůj podíl v ČSA.

Kromě tohoto ústupu dochází postupně také k vymazání zmínek o CEFC. Jméno skupiny zmizelo z názvu firmy vlastnící rozlehlý kancelářský komplex Florentinum a stejně tak se přejmenovaly loni založené firmy – z CEFC Asset se stala Prague Asset 01 a z CEFC Asset 02 zase NP30 Asset.

Není divu, že značka CEFC již netáhne – kromě toho, že je firma zadlužená a jejího šéfa obvinili z podvodu, vyšlo na počátku října najevo, že proti generálnímu tajemníkovi neziskové odnože CEFC Patrickovi Ho byla v USA vznesena závažná obvinění z nelegálního obchodu se zbraněmi v krizových zemích, jako je Jižní Súdán či Libye.

Navzdory vymazání čínské skupiny z názvů českých firem ale CEFC nadále figuruje jako jejich koncový vlastník. Lze však předpokládat, že veškerá její aktiva nakonec spolkne čínský státní konglomerát.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější