Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dodržujme vlastní pravidla. Opatření se musejí zpřísnit, radí ministrovi šéf epidemiologické skupiny i další odborníci

Ministr zdravotnictví Jan Blatný a premiér Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr zdravotnictví Jan Blatný a premiér Andrej Babiš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Index rizika PES je už pátý den nad hodnotou 60, tedy ve 4. stupni. Dva kraje jsou dokonce v nejvyšším, pátém stupni rizika. Přesto dnes vláda o zpřísnění opatření nejednala, rozhodovat o dalším postupu má až v pondělí. Deník N zjišťoval, jak situaci hodnotí tvůrci systému PES či šéf epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví.

Ještě na počátku týdne ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) prohlásil, že nebude navrhovat přechod do 4. stupně protiepidemického systému PES, ačkoliv by tomu situace odpovídala. Odkazoval se přitom na neexistující evropskou metodiku. Nyní připouští, že by o případném zpřísnění mohla příští pondělí vláda jednat.

„Je možné, že by se v pondělí jednalo o změně do stupně čtyři. Dopředu říkám, že by to bylo s dostatečným odstupem, aby se na to všichni mohli připravit,“ avizoval dnes Blatný po jednání vlády.

Pokud by se se Česko vrátilo do stupně 4, znamenalo by to podle současných pravidel například opětovné zavření restaurací, některých obchodů či zákaz většiny služeb. Blatný už však přislíbil, že i v případě přechodu do horšího stupně by malé obchody zůstaly otevřené.

Zpřísnění ministrovi doporučují i experti, kteří mu se zvládnutím pandemie radí. „Moje stanovisko je takové, že ohrožení odpovídá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější