Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vakcína vám změní DNA a budou vás moct ovládat. Dezinformační scénu ovládly bludy o očkování

Vakcína od firmy AstraZeneca. Foto: ČTK
Vakcína od firmy AstraZeneca. Foto: ČTK

Dezinformace a konspirační teorie o očkování na koronavirus jsou na českém internetu nově naprosto dominantní. Manipulativní a konspirační texty proti vakcíně překryly všechny ostatní dezinformace. Ukazují to i data Facebooku, která má Deník N k dispozici.

„Důvody jsou v tom, že narůstají emoce, lidé mají problém hledat faktické informace, je tak jednodušší dezinformace šířit, lidé jsou k nim náchylnější a je jednodušší jim uvěřit. Zároveň vrcholí vývoj vakcíny a stává se to stále aktuálnějším tématem,“ říká analytička a šéfka programu Kremlin Watch Evropských hodnot Veronika Víchová.

Její slova potvrzují data, která má Deník N k dispozici, i František Vrabel, jehož společnost Semantic Vision v současné době pracuje pro ministerstvo zdravotnictví a pomáhá mu se strategií proti dezinformacím. „Trend dezinformací proti vakcíně nejen sílí, ale stal se zcela dominantním. Roztříštěné narativy dezinformací a konspirací kolem covidu se slily a je zde jeden hlavní, dominantní narativ, který je proti očkování,“ popisuje Vrabel. Příkladem rozšířené dezinformace je například to, že vakcína změní lidem jejich DNA.

„Zdrojů je neuvěřitelné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Dezinformace

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější