Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vojtěchovy termokamery skončily i tam, kde nejsou potřeba. Nákupem za 63 milionů se zabývá policie

Kamera, kterou si objednalo ministerstvo zdravotnictví. Foto: Repro foto iRay
Kamera, kterou si objednalo ministerstvo zdravotnictví. Foto: Repro foto iRay

Policie se začala zabývat nákupem termokamer, které na jaře ministerstvo zdravotnictví ještě pod vedením Adama Vojtěcha pořídilo pro nemocnice. Jak vyplývá z ankety Deníku N mezi nemocnicemi, kamery, které mají měřit teplotu příchozích, na mnoha místech ani po tři čtvrtě roce nefungují. Jiná zdravotnická zařízení si je však pochvalují.

Na policejní vyšetřování upozornil server Seznam Zprávy. Vyšetřovatelé se zaměřili na nákup u švýcarské firmy Avestech, u níž si ministerstvo objednalo pět set přístrojů. Zaplatilo za ně 2,3 milionu eur, tedy více než 63 milionů korun plus DPH. Na nákup jako první upozornil v dubnu Deník N.

Policie prověřuje e-mailovou komunikaci úředníků ministerstva, která zmíněnému nákupu předcházela. Kriminalisté chtějí rovněž vědět, zda ministerstvo eviduje nějaké stížnosti na nefunkčnost nakoupených termokamer.

Policisté už oslovili i některé nemocnice a ptali se právě na to, zda jsou kamery využívané a funkční. „Nechceme ohrozit probíhající vyšetřování, a proto si vás dovolíme odkázat na Policii ČR; položila nám tytéž otázky a v celém rozsahu jsme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nákupy v nouzovém stavu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější