Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Situace je špatná a bude ještě horší. Vypadá to, že hlavním epidemiologem je Havlíček, říká expert z Oxfordu

Jan Kulveit působí v Institutu budoucnosti lidstva na Oxfordské univerzitě. Foto: University of Oxford
Jan Kulveit působí v Institutu budoucnosti lidstva na Oxfordské univerzitě. Foto: University of Oxford

Vláda není schopná žít se systémem, který si sama nastavila, říká o rizikovém skóre PES jeho spoluautor Jan Kulveit. Expert na modelování a globální rizika z Oxfordské univerzity varuje, že situace v Česku je špatná a kabinet úpravami indikátorů rizika negativní vývoj nezvrátí. „Zuby nehty se snaží nevrátit do 4. stupně opatření, a to i pomocí nápadů, jak předělat index rizika, aby skóre vyšlo pod 60. Problém však není index nebo PES, ale to, že se pořád málo testuje a trasuje a chybí motivace pro lidi i zaměstnavatele,“ říká v rozhovoru expert, který radí se zpomalováním pandemie i dalším evropským zemím.

Index rizika je už pátý den nad hodnotou 60, stoupá podíl pozitivních testů i počet hospitalizovaných. Jaká je podle vás nyní situace?

Není dobrá, skóre indexu rizika ukazuje, že situace je nebezpečná. Přesně to vám řeknou jednotlivé indikátory. Pokud se nic nezmění, situace bude špatná i nadále, či spíše ještě horší. Když se nedaří testovat a lidé nejsou v karanténě, nemá to žádné snesitelné řešení. PES udělá jedině to, pokud se jím vláda bude řídit, že nás vrátí do vyššího pásma plošných opatření. Mimochodem pokles indexu do 3. stupně byl dán tím, že už tehdy si vláda metodiku upravila. Bylo jasné, že rozvolnění do stupně 3 je rizikové a je velká pravděpodobnost návratu. Ale to nemá smysl komentovat.

Co může pomoci, abychom se z tohoto zacyklení dostali?

Na nižší úroveň opatření, aby to bylo stabilně udržitelné, se můžeme dostat jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější