Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pivo naučila lidi vařit Nebeská dívka, aby nehynuli hlady

Ilustrace: Simindr
Ilustrace: Simindr

S koncem roku a Vánoci přichází čas oddechu – dokonce i s koncem takového roku, jako je ten letošní. Deník N pro vás do svátečních dní přichystal pětici právě takových oddechových vyprávění. Vycházejí z pradávných mýtů a legend a provedou vás po celém světě, protože každé pochází z jiného světadílu. Dnes je silvestr. Což znamená, že je nejvyšší čas přenést se na jih Afriky a přijít na kloub tomu, jak a hlavně proč vlastně se lidé naučili vařit pivo.

Daleko na obzoru se nebe snoubí se zemí, splývá v kouzelnou jednotu, která toulavým srdcím zpívá a vábí je k dobrodružství. Dojít tak na to místo, kde je všechno na dosah, kde stačí natáhnout se a dotknete se oblak hebkých jako letní vánek!

Dnes už nám nezbývá než o tom místě snít; putujte třeba celý život, a přesto tu dálku nikdy nezdoláte. Ale kdysi dávno vypadal svět docela jinak.

Blankytná obloha visela tak nízko nad zemí, že na ni s trochou píle a pomoci dosáhl i ten sebemenší človíček. Což se velice hodilo, protože obloha byla náramná laskomina. Chutnala lépe než cokoli jiného, a když se vám náhodou v ústech omrzela sytá modř, počkali jste si na nadýchané mraky a pochutnali si na nich.

Tenkrát měli lidé snadný život, jen co je pravda! Nebe bylo nejen lahodné, ale také prospěšné; člověku s plným břichem se leskly tváře zdravím, nohy měl svižné jako antilopa a v rukou tolik síly, že by mohl skály lámat.

Potíž byla, že si toho člověk nevážil. Namísto aby štědré dary, jež mu nebe dopřávalo, obrátil ve svůj prospěch, soustředil se jen na jídlo a byl den za dnem mlsnější.

Už ani nepotřeboval mít hlad, aby sáhl po obloze, kousek si jí odlomil a vstrčil do úst. Teď jedl, i když nepotřeboval; hltal a mlaskal a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Světové legendy

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější