Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kritiky nehledám, našli si mě sami. Kdyby mě chválili Klausové, dělám něco špatně, říká Petříček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr zahraničí Tomáš Petříček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministra zahraničí Tomáše Petříčka po třech měsících od nástupu do funkce kritizuje bývalý prezident Václav Klaus i jeho nástupce Miloš Zeman. Šéf české diplomacie ale trvá na tom, že bude dál udržovat prozápadní kurz české zahraniční politiky. „Máme proevropskou zahraniční politiku a já jen dělám to, co jsme si schválili,“ řekl v rozhovoru pro Deník N, kde se vyjádřil i k napětí s Čínou či k tomu, proč je Ukrajina důležitá i pro bezpečnost Česka.

Premiér Andrej Babiš řekl, že čínský velvyslanec lhal o obsahu jejich schůzky z konce loňského roku, kde řešili varování českého kybernetického úřadu před firmami Huawei a ZTE. Nicméně z jednání neexistuje žádný zápis. Je to běžné?

Pokud šlo o neformální setkání pana premiéra s panem velvyslancem, věřím, že i pan premiér k tomu přistupoval jako k neformálnímu setkání. Nemyslím si tedy, že udělal nějakou zásadní chybu, když nenechal pořídit záznam.

Naše vztahy s Čínou mají být postavené na rovnocenném partnerství. Pokud čínský velvyslanec zveřejní ze schůzky s premiérem vyjádření, které neodpovídá jejímu obsahu, svědčí to o tom, že k nám Peking přistupuje jako k rovnocennému partnerovi?

Se všemi partnery mluvím na základě vzájemného respektu. Zároveň je třeba dodržovat pravidla. Věřím, že obě strany mají zájem rozvíjet vzájemnou spolupráci. Patří sem i skutečnost, že Česká republika bude otevírat témata, jako jsou lidská práva. A to i díky tomu, že jsme členem Rady OSN pro lidská práva. Budeme toho aktivně využívat. Vzájemný respekt je základ pro úspěšný rozvoj vztahů mezi dvěma zeměmi.

Česká republika v tomto směru žádnou chybu neudělala. Stejně jako my respektujeme, že si Čína sama rozhoduje o kybernetické bezpečnosti, tak i my máme právo si rozhodnout, co je v zájmu bezpečnosti naší země.

Zmínil jste téma lidských práv. Když znovu přijede do Česka dalajláma, setkáte se s ním?

Zastáváme politiku jedné Číny. Vnímám, že je tato záležitost pro čínskou stranu citlivá, a vzájemné vztahy musí být založené respektu. Pokud to čínská strana vnímá jako porušení svých základních principů, tak bychom

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější