Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Maso ze zkumavky změní svět. Už brzy i na vašem stole

Průlomové rozhodnutí singapurských úřadů, které povolily jako první na světě prodej potravin z laboratorně vyrobeného masa, může znamenat milník na cestě k zásadní proměně potravinářského průmyslu. A méně zvířat na jatkách.

Na talíři to vypadá a prý také chutná jako docela normální kousky smaženého kuřete. Jenže kuře, z nějž pocházejí, ještě někde běhá. Nebo taky ne, osudy kuřat jsou nevyzpytatelné, každopádně by ale běhat mohlo. Posloužilo jen jako dárce několika buněk, všechno ostatní zvládla biochemie a tržní síly. Vítejte ve světě umělého masa.

Z vědeckého hlediska o žádný průlom nejde, z právního – a také obchodního a psychologického – však ano: Singapur jako první země světa povolil podávat v restauracích pokrmy ze synteticky vyrobeného masa. Licenci získala americká firma Eat Just. Její kuřecí nepochází z jatek, ale z bioreaktoru, velkého ocelového kotle, kde z buněk vzniká maso, jež nikdy nebylo součástí tkáně živého tvora.

Jestli vám to připadá jako černokněžnictví, pak je načase seznámit se s vědeckým pokrokem posledních let v této oblasti. Jestli byste chtěli ochutnat, ještě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výživa

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější