Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Musíme upravit skóre PES kvůli nové evropské metodice, tvrdí Blatný. Takový dokument ale neexistuje

Ministr zdravotnictví Jan Blatný. Foto: Ondřej Deml, ČTK
Ministr zdravotnictví Jan Blatný. Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po včerejším jednání vlády oznámil, že i kdyby skóre PES překročilo tři dny po sobě hodnotu 60, nenavrhne přechod do vyššího stupně rizika. Jako jediný argument uvedl údajnou novou evropskou metodiku, která dává antigenní testy na roveň s metodou PCR. Jenže jak Deník N zjistil u evropského úřadu ECDC, ten žádný takový dokument nevydal.

Je nutné upravit rizikové skóre PES kvůli změně metodiky, kterou vydalo Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), vysvětlil ministr zdravotnictví Jan Blatný, proč vláda zatím nechce přecházet do vyššího stupně rizika..

„Byla vydána nová metodika ECDC, kde jsou antigenní testy postaveny na roveň PCR, dokonce i při diagnostice onemocnění,“ prohlásil Blatný. „V co nejkratší době dojde k úpravě rizikového indexu, protože dochází k zásadní změně strategie,“ doplnil. Za to mu v přímém přenosu poděkoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

K rozhodnutí změnit kritéria dospěla vláda v době, kdy se skóre PES ocitlo už druhý den po sobě nad hranicí 60, což by mohlo přinést návrat do čtvrté kategorie rizika a k řadě omezení.

Jenže dokument ECDC, na který ministr Blatný odkazoval a podle nějž by se měl PES změnit, nikdo z oslovených odborníků dosud neviděl. A není divu –

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější