Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Austrálii můžete vánoční dárky koupit, ale také najít na ulici

Tradice je tradice, Santa Clausovi nemůže chybět kožich ani při čtyřiceti ve stínu. Foto: Lukáš Landa, Deník N
Tradice je tradice, Santa Clausovi nemůže chybět kožich ani při čtyřiceti ve stínu. Foto: Lukáš Landa, Deník N

Australský deník Lukáše Landy: Působí to zvláštně. Teploměr ukazoval 39 stupňů ve stínu a v Sydney začínal advent. Takové vedro bylo na konec listopadu i pro místní nezvyklé. V rádiu hlásili, kde všude padají teplotní rekordy. I tak ale lidé začínali zdobit své domy a zahrádky blikajícími světélky a dalšími vánočními dekoracemi, což působí na Středoevropana v tomto počasí trochu legračně. Alespoň když to zažívá poprvé. V Austrálii jsme zatím krátce, příští rok už to možná budu vnímat jinak.

Že se blíží Štědrý den, poznáte všude. Umělé vánoční stromky jsou v místní Ikee vyprodané, populární pláž Shark Beach hlídá kromě plavčíků i Santa Claus, silnice lemují pozvánky na vánoční trhy. Moc lidí ale na hromadné akce teď nechodí, město funguje kvůli covidu tak napůl, veřejná setkání jsou omezená, centrum je o hodně prázdnější než dřív.

„Vy jste turisti? Chcete si projít Sydney? To jste tento týden první,“ reaguje na naši návštěvu pracovník informačního centra přímo ve středu města. Místní jeho rady nepotřebují a turisté tu prakticky nejsou. Do Austrálie se v posledních měsících kvůli přísným hygienickým opatřením prakticky nedá dostat, počet využitelných míst v letadlech místní úřady výrazně omezily. Do jednoho letadla, které přistává v Sydney, pouštějí maximálně 30 až 50 pasažérů.

Dárky se tady dají sehnat různě. Buď je nakoupíte ve velkých obchodních centrech srovnatelných s těmi evropskými, nebo můžete řadu věcí najít na ulici. Opravdu. V bohatších čtvrtích, jako je například Vaucluse, narazíte

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější