Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč 145 dětí spolklo prošlou vakcínu? Co riskují rodiče, kteří proti očkování protestují v Číně

Čínské miminko pláče během očkování proti spalničkám, říjen 2010. Od té doby zažila Čína hned několik velkých skandálů s vadnými vakcínami - naposledy tento týden. Foto: Nová Čína via Reuters
Čínské miminko pláče během očkování proti spalničkám, říjen 2010. Od té doby zažila Čína hned několik velkých skandálů s vadnými vakcínami – naposledy tento týden. Foto: Nová Čína via Reuters

Přišlo se na to vlastně náhodou: v pondělí na jednu z poliklinik ve východočínském okrese Ťin-chu přišel rodič s malou dcerkou na očkování. Nebylo by na tom nic zvláštního, protože šlo o očkování proti obrně, a to je v Číně nejen povinné, ale taky zdarma; svoji kostku cukru každý den snědí desítky tisíc dětí.

Jenže tento konkrétní rodič na zmíněné poliklinice pracoval. A díky tomu zjistil, že zrovna na tu kostku, kterou podali jeho dcerce, nakapali měsíc prošlou očkovací látku. Holčička 7. ledna spolkla vakcínu, které vypršela lhůta použitelnosti už 11. prosince 2018.

Rodič zareagoval tak, jak je dnes všude po světě – a v Číně možná ještě o něco víc – běžné: napsal to na sociální síť. Netrvalo dlouho a jeho stížnost na Weibo (čínská obdoba Twitteru, pozn. red.) přitáhla další rodiče. Všichni nechali své děti naočkovat na stejné poliklinice, ve stejné době. Všichni měli strach. A všichni do jednoho se zlobili.

Naočkovaných dětí byly desítky, od čtyřletých až po tříměsíční kojence. Někteří rodiče si stěžovali, že u svých potomků pozorují různé symptomy, od otupělosti po podrážděnost. Jeden psal, že jeho dítě naočkované 17. prosince doteď zvrací.

Okresní úřady ten rozruch samozřejmě rychle zaznamenaly – koneckonců, odehrával se na internetu. A začaly jednat.

Noční schůzka a vina kádrů

Stranický výbor a vláda se sešly k mimořádnému nočnímu jednání a sestavily nouzový plán. Na úterní odpoledne svolaly zasedání expertů ze Zdravotní plánovací komise, Centra pro kontrolu a prevenci nemocí a vedení polikliniky a přizvaly k němu znepokojené rodiče. Vašim dětem nic vážného nehrozí, snad jen to, že očkování nebude tak účinné, uklidňoval rodiče imunolog. Ujistil, že reakce na vakcínu jsou standardní a měly by přejít do dvou týdnů. A dodal, že na děti budou pro jistotu příštích 40 dní dohlížet lékaři.

Úřady také zapečetily všechny dávky vakcíny proti obrně, které měla poliklinika na skladě, a do všech ostatních zdravotnických zařízení v okresu vyslaly kontroly. A zároveň se pustily do vyšetřování, popisuje šanghajský digitální deník Pengpai, který případ od středy sleduje.

Jako první aféru odnesli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Zdravotnictví

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější