Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sport rozvolňuje marihuanová opatření. „Dřív se spíš pilo, ale teď se víc kouří. Méně to škodí tělu,“ říká Čech z NHL

Od října roku 2018 si můžete beztrestně ubalit joint v ulicích Kanady. Foto: Panos Sakalakis, Unsplash
Od října roku 2018 si můžete beztrestně ubalit joint v ulicích Kanady. Foto: Panos Sakalakis, Unsplash

V Kanadě je marihuana legální už více než dva roky, po posledních volbách si také můžete beztrestně zapálit jointa i v některých dalších státech USA. Basketbalová NBA se proto rozhodla, že v příští sezoně nebude náhodně testovat hráče, zda užili marihuanu. V zámoří čekají, jak budou postupovat další sporty. A jak je na tom NHL?

Vedení nejlepší basketbalové soutěže na světě NBA a zástupci hráčské asociace NBPA se dohodli, že v příštím ročníku nebudou hráči náhodně testováni, jestli mají v těle stopy po užívání marihuany. Průlomové rozhodnutí, vždyť NBA zavedla už v roce 1983 jako první sportovní soutěž v Severní Americe protidrogové a protidopingové testy.

NBA ale basketbalisty netestovala už během podzimního play-off, které se odehrálo v naprosto uzavřené bublině ve světě Walta Disneyho v Orlandu na Floridě, v němž vítězové koronavirového ročníku z Los Angeles Lakers strávili zavření tři měsíce.

Mluvčí NBA Mike Bass vysvětlil, že se v nadcházející sezoně antidopingoví komisaři zaměří hlavně na látky, které mohou zvýšit výkonnost sportovce. Šéfka NBPA Michele Robertsová v rozhovoru pro GQ dodala, že během vyjednávání o příští kolektivní smlouvě mezi NBA a NBPA, které je v plánu za tři nebo čtyři roky, už testování hráčů na marihuanu nikoho nebude zajímat.

Čtyřiašedesátiletá právnička navíc tvrdí, že marihuana může pomoci hráčům od bolesti a stresu, které profesionální sport přináší. „Hráči nechtějí brát mnoho léků, které jim předepíšou týmoví lékaři, protože moc dobře vědí, že jsou vysoce návykové,“ vysvětluje Robertsová.

Magazín GQ přišel také se svědectvím jednoho z aktivních hráčů NBA, který si ale nepřál být jmenován, protože pokud je basketbalista opakovaně pozitivní na THC v těle, může přijít až o pět utkání. „V NBA si občas zakouří zhruba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Basketbal

Hokej

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější