Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Havlíčkova bývalá společnost nakonec dotaci od jeho ministerstva nedostane. Není to totiž malá firma

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Foto: ČTK
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Foto: ČTK

Předseda vlády Andrej Babiš dlouhodobě vyzdvihuje zkušenosti z byznysu a podnikání u ministra dopravy, průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. Jedna z vicepremiérových bývalých společností se dostala na dosah čtyřmilionové dotace přímo od ministerstva průmyslu a obchodu. Nakonec ji ale nedostala – není to totiž malá firma.

Společnost Nanopharma vyvíjí a vyrábí materiály z nanovláken. Zažádala si o dotaci v celkové výši přes 3,8 milionu korun na nanokompozitní elektroizolační materiál pro vysokoenergetické stroje a zařízení, stojí v dokumentu výběrové komise ministerstva průmyslu, která doporučila projekt financovat z evropských peněz na investice do inovací v podnikání.

Žádost o financování projektu v posledních měsících hodnotila Agentura pro podnikání a inovace, která pod ministerstvo průmyslu spadá. Ta podle její mluvčí Jany Náchodské projekty nedoporučuje, ale hodnotí jen formální podobu žádostí. Podle informací Deníku N však už v této fázi začaly interní debaty o možném střetu zájmů. Přesto žádost zamířila na stůl výběrové komise, která jednotlivé projekty hodnotí a je součástí ministerstva průmyslu a obchodu. Výběrová komise bývalé firmě Karla Havlíčka udělila skóre 72 bodů a financování projektu doporučila.

Ministerstvo průmyslu po dotazech Deníku N uvedlo, že financování projektu společnosti Nanopharma nakonec odmítlo. „Dokončují se kroky k zamítnutí, protože nebyly splněny podmínky pro poskytnutí dotace,“ uvedla pro Deník N mluvčí resortu Štěpánka Filipová. Důvodem přitom nebyl možný střet zájmů, ale skutečnost, že si Nanopharma

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Podpora podnikatelů

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější