Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stát se lžím o vakcínách brání nepřehlednou reklamou, svět je mnohem dál. Kampaň bude, slibuje zdravotnictví

Inzerát ministerstva zdravotnictví ve středeční MF Dnes. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N
Inzerát ministerstva zdravotnictví ve středeční MF Dnes. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

Zatímco se blíží vakcína na covid-19, Česko postrádá silnou vládní komunikační kampaň, která by uprostřed běžící epidemie uceleně, přehledně a plošně předávala obyvatelstvu informace o vakcíně. Mezi lidmi je přitom informací nedostatek – a dezinformátoři se šíření sebevětších nesmyslů nebojí. Česko ztrácí cenný čas, což ho může hodně bolet.

Osmý prosinec 2020 se do studií o covidové pandemii zapíše jako datum, kdy Spojené království jako první země na světě začalo své občany očkovat proti koronaviru.

Vakcína se nicméně blíží i do Česka, což aktivizovalo její odpůrce. Téma dlouhodobě štěpí značnou část veřejnosti, která poslední velké vlny očkování zažila ještě v době vlády komunistů před více než třiceti lety – a zdaleka ne v tak vypjaté situaci, jako když zdravotnictví čelí pandemii covidu-19.

Česko plánuje očkování zdarma a jako nepovinné. Dávky pro prvních 400 tisíc lidí mají dorazit do konce roku, pro milion dalších v prvním čtvrtletí roku 2021 a pro 2,6 milionu lidí do poloviny roku. Postupně ČR nakoupí vakcínu pro 6,9 milionu dospělých (z celkových 8,5 milionu v zemi).

Jenže ucelenou, plošnou a účinnou strategii, jak o očkování informovat, klidnit emoce, vyvracet nesmysly a dát lidem najevo, že stát vnímá jejich obavy, Česko zatím nemá.

„První část mediální kampaně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější