Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zázrak jménem Sima: Jak se do Česka dostal skromný čahoun, jehož limity zatím nikdo nezná

Abdallah Sima se prosadil za Slavii sedmkrát v deseti soutěžních zápasech. Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Abdallah Sima se prosadil za Slavii sedmkrát v deseti soutěžních zápasech. Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Devatenáctiletý Abdallah Sima každý týden víc a víc ohromuje fotbalové fanoušky v Česku i v zahraničí. V dresu Slavie má za sebou sedmizápasovou šňůru, během které nasázel stejný počet branek. Naposledy včera dvě Spartě. Jeho potenciál je obrovský, shodují se pro Deník N jeho agent Daniel Chrysostome i trenér Táborska Miloslav Brožek, který mladíka vedl po jeho únorovém příchodu do Česka.

Slovy chvály nešetří ani trenér Slavie Jindřich Trpišovský, který nejdříve po čtvrtečním zápase s Nice s nadsázkou pronesl, že Simu bude muset dva měsíce nechat na lavičce, aby ho sešívaným někdo nepřetáhl už v zimě. Po nedělním derby už mluvil vážněji: „Po jeho druhém gólu mě napadlo, jak dlouho ho ještě dokážeme udržet.“

„Jeden můj kolega říká, že nám ho pánbůh poslal jako kompenzaci po Dánsku (vyřazení v play-off Ligy mistrů s dánským Midtjyllandem, pozn. red.). Jestli bude zdravý, skromný, pokorný a bude pracovat tak tvrdě jako doposud, bude jeho přestup rekord české ligy o parník,“ reagoval šéf Slavie Jaroslav Tvrdík na Twitteru na informaci, že Sima byl po nedělním utkání nejvyhledávanějším fotbalistou na světě na specializovaném webu Transfermarkt, který určuje tržní cenu hráčů.

Tu Simovu však stále neurčil, protože hbitý křídelník či útočník se v profesionálním fotbale pohybuje teprve několik měsíců.

Jak je možné, že takový talent skončil v Česku?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější