Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pozastavili mi twitterový účet, aniž jsem porušil pravidla. Otestoval jsem si, jak bezmocný je uživatel

Záložní účet bojuje za obnovení hlavního twitterového účtu. Foto: Jakub Zelenka, Deník N
Záložní účet bojuje za obnovení hlavního twitterového účtu. Foto: Jakub Zelenka, Deník N

Glosa Jakuba Zelenky: Akt o digitálních službách Evropské unie vznikl v roce 2000 – tedy čtyři roky před Facebookem a šest let před Twitterem. Nezohledňuje ani fenomén hybridní války, které jsme byli svědky u anexe Krymu v roce 2014. Teď chce Evropská komise narýsovat nová pravidla, aby Divoký západ na sociálních sítích skončil. Proč? Trest může padnout i na nevinný účet, který neporušil pravidla. Pokud nemáte štěstí jako já a zastání v nejvyšších patrech Evropského parlamentu, nemusíte se pomoci jen tak dočkat.

Byl to běžný den a běžný tweet. Zeptal jsem se svých sedmi tisíců sledujících, zda ještě vyhledávají zprávy o koronaviru. To jsem doprovodil anketou. Krátce nato Twitter automaticky bez lidského dohledu vyhodnotil, že se můj účet chová divně, a pozastavil ho.

Musel jsem doložit svou identitu vyplněním kódu, který měl přijít na mobilní telefon. Nepřišel. Jediným řešením bylo kontaktovat technickou podporu. V Česku se u služby, kterou používá čtvrt milionu lidí, nikomu nedovoláte. Je jedno, jestli jste novinář, vydavatel nebo politik.

Na vyřešení svého podnětu jsem čekal osmnáct dní. A uspěl jsem jen díky tomu, že si mého případu všiml místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti) i Stephen Turner, který se zabývá Twitterem u Evropské unie, a internetovou společnost na mé problémy upozornili. Bez této intervence by můj případ nejspíše zapadl mezi tisíce dalších bez možnosti účinného odvolání. Posílat urgující e-maily nepomohlo. Dnes už alespoň trochu tuším, proč jsem musel epizodu absolvovat. Twitter odpověděl po osmnácti dnech obecnou zprávou, že se spletl – tedy automatický proces se spletl – a myslel si, že spamuji.

https://twitter.com/JNovinar/status/1332271679922384896

Tahle glosa ale není o úsměvné epizodě jednoho zablokovaného účtu, která je pro mě osobně sice bolestivá, ale svět a demokracie na ní nestojí ani s ní nepadá. Příklad jsem použil jako ilustraci problému, který pálí lidi napříč politickým spektrem a ruku si s ním mohou podat uživatelé ze všech výsečí politického spektra.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější