Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Částečný součet: dva velké vesmírné návraty, skandál v Jižní Africe a hvězda betlémská, verze 2020

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Zhroucení radioteleskopu v Arecibu symbolicky ukončilo jednu slavnou fázi zkoumání vesmíru – zlatý věk radioastronomie. Japonci dopravili na Zemi špetku prachu z asteroidu, Číňané vezou dvě kila kamení z Měsíce a chlubí se umělou hvězdou v Sečuanu. Je tu další Částečný součet dění ve vědě a technice.

Všimli jste si zprávy o tajemném monolitu, který se zničehonic objevil v poušti v Utahu? Je fuč. Někdo nebo něco ho odstranil/odstranilo, nehodící se škrtněte. Aby to bylo zajímavější, podobný monolit se v posledních dnech objevil – a také zmizel – v Rumunsku poblíž města Iași, a rovněž v kalifornském městě Atascadero. V tomto posledním případě je známo, kdo ho odstranil: skupina náboženských fanatiků. Ta velmi pravděpodobně není záhadným něčím či někým, kdo tajemné monolity přináší, takže pro fantazii stále zbývá dost prostoru. Pevně na zemi se naopak drží šerif okresu San Juan v Utahu: prohlásil, že zmizení monolitu vyšetřovat nebude, protože se po něm majitel neshání a protože na veřejném pozemku ta věc tak jako tak neměla co dělat.

Melancholickou vědeckou událostí je definitivní konec radioteleskopu v Arecibu na Portoriku. Dal se čekat už několik let, jeho provoz postupně ustával, stejně jako přísun peněz. Nakonec nedošlo ani na plánovanou demontáž, konstrukce se sama zhroutila. Arecibo má za sebou vzrušující historii. Teleskop – v podstatě obrovský radar – postavili Američané v šedesátých letech, jeho určení bylo částečně vědecké, částečně vojenské (varování před mezikontinentálními balistickými střelami).

Obrovská anténa vestavěná v přirozené přírodní prohlubni se proslavila důležitými objevy, mezi nimiž vyniká

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Energie

Vesmír

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější