Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Důchodce pokácel stromy na trať, někteří poslanci SPD ho omlouvají. Z útoku viní podporovatele migrace

Důchodce Jaromír Balda u soudu. Foto: ČTK
Důchodce Jaromír Balda u soudu. Foto: ČTK

Kdo může za jediný teroristický útok v Česku, který měl spáchat příznivec SPD? Podle některých poslanců Okamurova hnutí jsou na vině „havlisté“, „vítači“ či „sluníčkáři“. Na podporu důchodce Jaromíra Baldy dokonce i pražská SPD ve středu večer vydala status, v němž jej označila za „zoufalého člověka, který už nevěděl, jak ochránit naši zemi, naše ženy a děti“. Později status stáhla, údajně kvůli negativním reakcím.

Když se u Krajského soudu v Praze přehrávají nahrávky hovorů mezi Jaromírem Baldou a okresní koordinátorkou SPD v Mladé Boleslavi Blankou Vaňkovou, je z jeho slov patrná nenávist. Na záznamu z 23. října 2017, který zveřejnil server iDNES.cz, přirovnává migranty ke krysám a potkanům a mluví o jejich likvidaci.

Sama Vaňková pak v telefonátu přitakává Baldovi, když navrhuje zahazování dětí do kanálů, pokud by u nich senzory zjistily, že se z nich může stát voják z povolání, vrah, lupič, zloděj, gauner nebo „lehkoživka“. „To máš asi pravdu,“ odpoví mu Vaňková. Během hovoru ještě Balda mluví o svém plánu zapalovat s pomocí Molotovových koktejlů ženy, které nosí „arabské kutny“.

Vaňková se k soudnímu jednání nedostavila, protože je nyní na neschopence. To zopakovala po telefonu i pro Deník N, ale na otázky odmítla odpovědět – s médii prý nekomunikuje. Podle přepisu její výpovědi, která zazněla u soudu, se s Baldou zná dvacet let a pojí je podpora takzvaných vlasteneckých směrů a přímé demokracie. Vaňkové pomáhal i s kampaní SPD před volbami do Sněmovny v roce 2017. To vyplývá i z fotek uveřejněných na jejím Facebooku.

Na jednom snímku stojí Balda s akordeonem u petičního stánku SPD v Mladé Boleslavi, zatímco ostatní rozdávají předvolební noviny hnutí zaměstnancům vycházejícím z továrny Škoda Auto. Snímek byl pořízený v polovině října 2017, tedy několik měsíců poté, co měl Balda spáchat svůj druhý teroristický čin.

Z další fotografie, ze dne 28. září 2017, je dokonce patrné, že se Balda setkal s lídrem SPD Tomiem Okamurou. Snímků s Baldou má Vaňková na profilu hned několik.

Kromě toho oblastní koordinátorka SPD sdílí také fotky ze svých koncertů, sbírání hub a hoaxy. Jeden z nich třeba tvrdí, že někdejší prezidentský kandidát Jiří Drahoš je členem Muslimského bratrstva a zhruba polovinu jeho rozpočtu na prezidentskou kampaň darovalo Ústředí muslimských obcí.

Redakce Deníku N požádala hnutí SPD, aby se ke slovům Vaňkové i k Baldovým činům vyjádřilo. „Hnutí SPD považuje jednání důchodce Jaromíra Baldy za jednoznačně odsouzeníhodné. Podobné zoufalé a pomatené činy nejsou a nesmí být nástrojem řešení problémů. SPD je standardní demokratickou politickou stranou a vždy prosazuje řešení, které je v souladu s platnými zákony České republiky. SPD odsuzuje násilí,“ odepsala mluvčí hnutí Michaela Dolenská, k výrokům funkcionářky Vaňkové se nevyjádřila.

Odsoudila ale údajnou snahu „mediálního a politického mainstreamu“ zneužívat čin zoufalého a pomateného starého člověka k dehonestování SPD.

Jiný názor na celou věc měla pražská SPD

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější