Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Propustí vás, vezmou zpět, zase propustí a znovu vezmou… Banky dělají psí kusy, aby uspokojily akcionáře

Pokladní v Lidlu si dnes vydělá víc než pracovník u přepážky v bance. Což občas zjistí i klient, i když se na to neptá. Foto: Fotolia
Pokladní v Lidlu si dnes vydělá víc než pracovník u přepážky v bance. Což občas zjistí i klient, i když se na to neptá. Foto: Fotolia

Komentář Petry Jaroměřské: Vlk se nažere, akcionář zůstane spokojený, ale koza – byť celá – přežije v katastrofálním stavu. Atmosféra v kancelářích velkých tuzemských bank nevypadá nijak růžově a lepší přirovnání lze těžko hledat. Finanční domy se zbavují stovek zaměstnanců. Šetří, zavírají pobočky a zoufale hledají cestu k udržení ziskovosti. Žádný velký úklid zaměstnanců se však nekoná.

ČSOB oznámila zrušení 320 pracovních pozic a Česká spořitelna se plánovala zbavit asi 400 zaměstnanců. Komerční banka ve své poslední pololetní zprávě dokonce informovala, že jen na odstupném v souvislosti s optimalizací poboček a centrály počítá s náklady ve výši 223 milionů korun.

A teď to hlavní: Česká spořitelna aktuálně hledá 225 lidí na své neobsazené pozice. Minulý měsíc nabízela 300 volných míst. „Zhruba 60 procent z otevřených pozic jsou místa bankovních poradců na pobočkách a zhruba deset procent jsou IT odborníci, zbytek volných míst jsou pozice v rámci projektového řízení, auditu nebo řízení rizik. Každá druhá otevřená pozice se nachází mimo Prahu,“ upřesňuje mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

ČSOB hlásí poptávku po 190 lidech, Komerční banka uvádí 150 otevřených pracovních pozic a podobně je na tom i Raffeisenbank. „Momentálně nám chybí zhruba sto zaměstnanců především na pozicích souvisejících s péčí o klienty a v oddělení IT,“ tvrdí mluvčí Petra Kopecká. Přes sedmdesát lidí na svém webu poptává UniCredit Bank.

Že něco nesedí? Ne tak docela. „Zahraniční vlastníci tuzemských bankovních domů se snaží

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější