Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vyhnout se ekonomické krizi nejde zadarmo. Státní pokladna ale není bezedná, ani ta německá

Ausgerechnet Německo! je seriál Deníku N, ve kterém berlínský zpravodaj Pavel Polák shrnuje nejdůležitější týdenní dění u našeho největšího souseda. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N
Ausgerechnet Německo! je seriál Deníku N, ve kterém berlínský zpravodaj Pavel Polák shrnuje nejdůležitější týdenní dění u našeho největšího souseda. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N

Německý součet Pavla Poláka: Pandemie je drahá. Na jaře slibovala německá vláda v boji proti ekonomickým dopadům koronavirové krize finanční „bazuku“. Na podzim se zdá, že této bazuce postupně dochází střelivo. Pravicoví populisté se hádají o to, jak moc radikální mohou být. A uplynulý týden v Německu opět odhalil i věčný problém armády.

Šestadvacet vojáků Bundeswehru si přes internet posílalo zprávy s antisemitským, pravicově extremistickým a pornografickým obsahem. Není to první takový případ a určitě nebude ani poslední. Navzdory všem auditům, které ministerstvo obrany slibuje, kdykoli se něco takového dostane na veřejnost.

Zdá se, že pravicový radikalismus a vidění světa jsou v německé armádě něco jako skvrna po červeném víně na bílém ubrusu. Nejde se jich úplně zbavit.


Největší opoziční parlamentní strana AfD si uspořádala sjezd v Kalkaru v Severním Porýní-Vestfálsku. Nebyl digitální, jaký ho měli třeba Zelení, ale prezenční, covid necovid.

Zajímavé bylo, že jeden z předsedů Jörg Meuthen, který se počítá k umírněnějšímu středu, se opřel do radikálního křídla a varoval před tím, aby strana koketovala s nejkrajnější pravicí. Že se pak rozhořela ostrá debata, svědčí o tom, že ono „koketování“ už dávno probíhá.

Rozervaná AfD

AfD sleduji od jejího vzniku v roce 2013, a proto dobře vím, že těchto debat bylo už několik. Pokaždé skončily tím, že se radikální tábor prosadil. Ze strany odešel Bernd Lucke, Frauke Petry a možná půjde i Meuthen. Na tomto sjezdu si svou pozici ubránil. Zatím.


Německo je bohatá země, která může sáhnout hluboko do kapsy. Během první vlny pandemie vyplatilo pomoc živnostníkům i firmám, vzalo na sebe větší náklady takzvaného „kurzarbeitu“. I druhou vlnu chce spolková vláda odpružit. Až 75 procent ušlého zisku od loňského listopadu hodlá vyplatit podnikům, které musely kvůli vládním nařízením zavřít.


Neštěstí v Trevíru

Německem otřásla divoká jízda pěší zónou v Trevíru. Řidič terénního vozu vjel úmyslně do lidí a čtyři z nich zabil. Mezi nimi i devítiměsíční miminko. Pachatel byl opilý a podle dosavadních informací také psychicky narušený.


Pomoc není nekonečná

Bude to stát hodně peněz. Ministr hospodářství Peter Altmaier už naznačuje, že dlouhodobě to tak nemůže jít dál. I ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtová říká, že finanční možnosti státu nejsou nekonečné. Jenže příští rok jsou v Německu parlamentní volby, což je pro státní kasu docela špatná zpráva. Krátit státní pomoc bude totiž extrémně nepopulární.

Lze tudíž očekávat, že se o náklady musejí takříkajíc „šábnout“ spolkové země a německý stát. První neshody a hádky už vzplanuly.


Ukrývaná nezaměstnanost

Nezaměstnanost v Německu navzdory protikoronavirovým opatřením klesá. V listopadu bylo lidí bez práce o 61 tisíc méně než v říjnu.

Jak je to možné? Zatímco nezaměstnanost klesá, stoupá počet lidí v „kurzarbeitu“, který platí stát. Pokud se ekonomika nerozeběhne a stát přestane tuto pomoc vyplácet, půjdou tito „kurzarbajteři“ nevyhnutelně na úřad práce.


Roušky jsou strategický materiál

Jarní koronavirová vlna ukázala, že Německo nemá strategické zásoby zdravotního materiálu a ochranných pomůcek. Ty už vznikají. Po celé zemi by podle plánu ministra zdravotnictví mělo být 19 skladišť, která budou v případě kritické pandemické situace schopna po celý měsíc pokrývat potřeby státu a jeho zdravotního systému.


Policejní zákon

Spolková policie bude mít v Německu více pravomocí. Na novém zákonu se domluvila vládní koalice, která chce policistům umožnit číst zašifrované zprávy v chatovacích aplikacích. S odkazem na případ v Bundeswehru (píše se o něm výše) budou policisté moci číst i ve zprávách státních bezpečnostních složek.

Zajímavostí je, že spolkoví policisté by nově měli mít pravomoc nařídit odběr krve nebo někoho vykázat z daného místa. Zajímavé je to proto, že tyto pravomoci mají zatím pouze a jenom zemští policisté. Což krásně ukazuje, jak dokáže být federální systém krásně nepřehledný.

Policejní auta v německém Bonnu. Foto: Jonathan Kemper, Unsplash

Trenér a kancléřka

O německém fotbalu se říká, že není hezký, ale účinný. Výkon německého nároďáku z poslední doby ovšem nechává člověka na pochybách, jak to s tou účinností vlastně je. Ve Španělsku dostali Němci ostudný klepec 0:6. Trenér Joachim Löw ovšem tým povede dál a pokusí se se svými svěřenci zazářit na evropském šampionátu příští rok.

Löw je ve fotbale tím, kým je Angela Merkelová v politice. Stejně jako u kancléřky musí člověk u Löwa hodně vzpomínat, kdo byl jeho předchůdcem. Oba jsou důkazem toho, že personální změny Němci moc nemusejí.

„Kuráž je dobrá, ale vytrvalost lepší,“ napsal v 19. století německý spisovatel z Braniborska Theodor Fontane.

V tomto duchu z Berlína vše dobré do další ho týdne.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Ausgerechnet Německo!

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější