Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Praha chce po Airbnb seznam hostitelů. V řadě případů nejde o sdílenou ekonomiku, říká Marvanová

Podle dostupných statistik se v centru Prahy nabízejí přes Airbnb hlavně celé byty. Řada z nich má tři a více ložnic. Ilustrační foto: Pixabay
Podle dostupných statistik se v centru Prahy nabízejí přes Airbnb hlavně celé byty. Řada z nich má tři a více ložnic. Ilustrační foto: Pixabay

Aby mohl magistrát řešit problémy spojené s takzvaným sdíleným ubytováním, potřebuje vědět, kdo ho nabízí. „Bez toho se město nehne nikam,“ říká Hana Kordová Marvanová, která předsedá nové komisi Rady hlavního města Prahy pro poskytování krátkodobých ubytovacích služeb. O konkrétních možnostech mluví v rozhovoru pro Deník N.

Obyvatelé Prahy, zvláště centra, si čím dál častěji stěžují na chování turistů, kteří v jejich domech krátkodobě bydlí – typicky v apartmánech, které si lze pronajmout přes Airbnb. Věnuje už se nové vedení města tomuto problému?

Určitě, právě kvůli tomu vznikla i naše komise. Na jedné straně tu máme něčí právo pronajímat svůj majetek způsobem, jakým uzná za vhodné; na druhé straně tam jsou jiní vlastníci, jejichž práva jsou narušována. Pokud krátkodobé pronájmy činí v domě potíže a třeba je zprostředkovává někdo, kdo své zákazníky ani pořádně nehlídá, musí tu být nástroje, jak to řešit. Je to ochrana vlastnictví. Někdo si koupí byt v domě pro dlouhodobé bydlení a nechce bydlet de facto v hotelu.

Zmíněná komise, která má na starost krátkodobé ubytovací služby, tento týden na pražském magistrátu poprvé zasedala. Na čem jste se dohodli?

Došli jsme k závěru, že určitě jde o věc, která by se měla řešit. Jednak bychom chtěli, a na tom jsme se shodli všichni, aby Praha, a stejně tak samozřejmě i jiné obce, měla ze zákona možnost individuálně regulovat situaci na místě.

V první řadě chceme jít ale cestou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější