Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Agrofert u jedné dotace z auditu už peníze nechce. „S námitkami EU to nesouvisí,“ tvrdí

Sídlo společnosti Agrofert. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Sídlo společnosti Agrofert. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Koncern Agrofert stáhl žádost o peníze u jedné z dotací, které zpochybnil audit Evropské komise. Jde o padesátimilionový příspěvek, který měla inkasovat společnost Lovochemie, zatím ho ale nedostala. Deníku N to potvrdil Agrofert i ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle mluvčího holdingu však odstoupení od dotace s auditem nesouvisí.

Nové zjištění se týká dotace pro společnost Lovochemie, jde ale o jiný projekt, než o kterém jsme psali v minulých dnech.

Audit EK totiž upozornil na nesrovnalosti u dvou dotací pro tuto firmu. Obě jsou ve stejné výši – 50 milionů korun – a obě byly určené na údajné inovace při výrobě hnojiv.

Obě dotace, stejně jako ostatní, v nichž audit odhalil pochybení, jsou přehledně popsané v následující tabulce. Sumy v ní uvádějí výši přidělené dotace bez ohledu na to, zda byla poté reálně vyplacena, nebo ne.

Kliknutím na tento odkaz nebo na následující tabulku ji zobrazíte ve větší velikosti.

Výše evropských dotací přislíbených firmám Agrofertu v devíti projektech, které podle auditu neměly na dotaci nárok. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N

Prvních padesát milionů dostala Lovochemie už v roce 2012 na zlepšení výroby dusičnanu vápenatého. Jak jsme už tento týden napsali, Česko u této dotace přistoupilo na námitky EU a vyjmulo ji z evropského financování. Nyní ministerstvo průmyslu a obchodu prověřuje, zda bude peníze od chemičky žádat zpět.

Druhých padesát milionů Lovochemie chtěla na inovaci produkce sirných hnojiv. Tyto peníze zatím nedostala a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější