Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Učebnice zoufalých kroků a věcí, které v politice nedělat. Díl „sociální demokracie a neziskovky“

Lídr kandidátky ČSSD v Jihomoravském kraji Roman Onderka. Foto: ČTK
Lídr kandidátky ČSSD v Jihomoravském kraji Roman Onderka. Foto: ČTK

Glosa Jana Wirnitzera: Manévr místopředsedy ČSSD Romana Onderky, jak do hledání peněz pro státní rozpočet zapojit neziskové organizace, je jak z učebnice o tom, co v politice nedělat. Dost možná to ale je jen další ze zoufalých kroků strany, která sama sebe přesvědčila, že nemá na výběr.

Pamatujete, jak v době uprchlické krize frčela videa s kulatými barevnými žvýkačkami ve sklenicích, která měla dokázat, že „přijímání migrantů“ nic nevyřeší?

Názorně to včera připomněla ČSSD, která ústy místopředsedy Onderky ve Sněmovně navrhla následující usnesení – ocitujme ho přesně, bude se to hodit: „Poslanecká sněmovna vyzývá Vládu ČR, aby veškeré v tuto chvíli postradatelné dotační prostředky ze státního rozpočtu ČR na rok 2021 směřovaly výhradně na podporu zdravotní, sociální a ekonomické péče o oběti pandemie a pro ohrožené cílové skupiny.“

Přeloženo do lidské řeči: místopředseda vládní strany žádá, aby Sněmovna nezávazně požádala jeho vlastní vládu, zda by nešlo vzít nějaké drobné a zasypat s nimi devadesátimiliardovou díru po superhrubé mzdě, kterou ta vláda přes noc spolu s ODS vyhrabala.

Připomeňme, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější