Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Místo dvakrát týdně spalují nonstop na tři směny. „Něco takového jsem za třicet let nezažila,“ říká šéfka krematoria

Oproti běžnému provozu je zde všudypřítomný zápach dezinfekce. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Oproti běžnému provozu je zde všudypřítomný zápach dezinfekce. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Koronavirus se výrazně projevil na počtu zemřelých v České republice. Podzimní druhou vlnu pociťují i krematoria a pohřební služby. Jejich zaměstnanci řeší, jak se orientovat v nejasných pravidlech a pokynech a přitom nejlépe pomoci pozůstalým.

V potemnělé místnosti stojí v modrých montérkách muž, sem tam otevře malé okénko, které mu ozáří obličej. Místnost plní nepřestávající šumění plynové pece mísící se s populárními českými hity hrajícími ze stolního rádia. Právě probíhá poslední cesta fyzické schránky jednoho ze zesnulých.

Scéna se odehrává na kraji Jindřichova Hradce, dříve okresního města v jižních Čechách. Pan Josef v místním krematoriu pracuje jako řidič, na starosti má převoz zemřelých. Během posledních měsíců však většinu času tráví u kremační pece. Důvod je jednoduchý.

Z rádia hrají české hity. Jediné teplé místo v jinak prochladlé budově. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Zatímco v běžném provozu zde spalují zemřelé dvakrát do týdne, nyní funguje městská firma 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. A zatímco běžně je zde práce pro jednoho paliče, nyní se zde ve směnách točí tři. Firma dokonce jako brigádníka povolala z důchodu bývalého zaměstnance. Ten si tak nyní přivydělává na nočních směnách.

„Teď jedeme na tři směny každý den, je to výrazný nárůst,“ říká Hana Palusková, vedoucí provozu místního krematoria a pohřebiště. „Za jednu směnu zpopelníte zhruba osm těl, tak si to spočítejte,“ konstatuje ve své kanceláři. Na stole bonbony pro uvolnění stresu, připravené vody, v hlase klid.

Malé krematorium a pohřební službu vede celkem třicet let. A přiznává, že něco podobného ještě nezažila. Na podzim podle její zkušenosti obecně přibývá zemřelých, místní krematorium navíc vypomáhá zhruba padesát kilometrů vzdálenému Táboru, který opravuje svou pec.

Práce jako každá jiná. Pan Josef se k ní dostal jako řidič, nebavilo ho čekat na dálničních odpočívadlech. Tak začal jezdit pro pohřební službu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

„Takže i kdyby nebyl covid, nějaký nárůst by byl, rozhodně ne ale takový. Táboru jsme pomáhali i v minulosti a nikdy to nebylo takové. Za těch třicet let jsem nezažila takovou situaci. Padlo jaro a už se to začalo zvedat, podzim už byl výrazně vyšší,“ říká.

Důvodem je právě onemocnění covid-19, které se během podzimu výrazně rozšířilo na našem území. V Česku už na nemoc zemřelo přes osm tisíc lidí, což se logicky projevuje i ve statistikách počtu všech zemřelých. Těch bylo například za poslední říjnový týden v Česku o 72 % víc než průměr předchozích devíti let. Vliv koronaviru je nepopiratelný.

Neotvírat, covid

Novější čísla zatím nejsou, zaměstnanci jihočeské pohřební služby se nicméně shodují, že největší nápor byl především v půlce listopadu, kdy ostatně také vrcholila epidemie co do počtu zemřelých. „Ti lidé velmi často umírají na covid, respektive s covidem. Prostě jim ta nemoc zhorší jejich současná onemocnění. Hraje v tom často velkou roli,“ říká Palusková, jak se u nich projevila podzimní druhá vlna koronaviru.

Koronavirus zasáhl i průběh obřadů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ačkoliv si místo nevede přesné statistiky, respektive nikde je neuvádí, je jasné, že velká část zemřelých se během konce svého života setkala s chorobou. K úmrtnímu listu je doplněn malý lísteček, který upozorňuje, že dotyčný zemřel právě na covid.

Místní zaměstnanec Josef Truhlář vypráví, že minimálně polovina případů, které v poslední době řeší, se týká covidu. „Tady je to, tady taky,“ listuje dokumenty a ukazuje lístky. „Na to já hřešit nemohu, protože to kontrolují. Když je tam zákaz otevření, je to většinou covid.“

Otevírá tak přitom pro pozůstalé poměrně citlivou otázku: mnoho pohřebních služeb neumožňuje péči o zesnulého, tedy přípravu na pohřeb, ať už očištěním těla, česáním či oblečením. Člověk s koronavirem je po smrti předán do vaku, poté do

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější