Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidé poslali sestrám miliony, řadu zdravotnic ale charita uráží: „Nejsme sociální případy, nemusíme žebrat“

Každá činnost je pro zdravotní sestry vzhledem k několika vrstvám oblečení složitá. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Každá činnost je pro zdravotní sestry vzhledem k několika vrstvám oblečení složitá. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Česká asociace sester a televize Prima organizují finanční sbírky na zdravotníky. Veřejnost tak má podpořit sestřičky, které se starají o covidové pacienty. Mnohým zdravotníkům ale tento počin vadí. Drobné dary nebo jídlo přinesené do nemocnice vítají, odmítají ale, aby se na ně vypisovala charitativní sbírka, když – na rozdíl od jiných profesí zasažených covidem – mají práci a plat.

Pomozte v této nelehké době sestřičkám a pošlete jim libovolnou částku na transparentní účet nebo odesláním dárcovské SMS, vyzývá veřejnost Česká asociace sester. Společně s Generali pojišťovnou organizovala akci Pomáháme sestřičkám, díky které se už vybralo více než šest milionů korun. Asociace ještě neví, jak přesně bude částku rozdělovat.

„Sbírka funguje už od března, zatím ji necháváme běžet. Až budeme cítit, že bychom to chtěli uzavřít, ukončíme ji a domluvíme způsob, jak peníze rozdělit. Necháme si z Ústavu zdravotnických informací vyjet informaci, ve kterých nemocnicích byly sestry nejvíce zatížené pacienty s covidem, a podle toho pak rozdělíme vybranou částku,“ uvedla pro Deník N prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová. Vybrané peníze mají jít na nákup poukazů na různé ozdravné pobyty.

„Raději týden dovolené navíc“

Apel veřejné finanční sbírky, který lidé slýchají spíše po povodních nebo jiných lidských tragédiích, zní přitom některým sestrám hodně zvláštně. Za drobné pozornosti ve formě občerstvení jsou rády, k finanční sbírce mají ale výhrady.

„Ta sbírka mě osobně ponižuje. Nejsem sociální případ. Mám

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější