Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Starostové by dostali přes deset procent, potvrdil druhý průzkum. Mají stejnou podporu jako ODS

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Starostové a nezávislí před koncem roku získávají nové voliče. Volební model agentury Median jejich růst potvrdil a přisoudil jim 10,5 procenta. Už druhá agentura tak STAN posílá přes deset procent hlasů. Podle výzkumníků naopak ztratila ODS.

Listopadové volby by podle volebního modelu agentury Median s 28,5 procenta hlasů vyhrálo hnutí ANO, které si tak drží stabilní pozici. K výrazným přesunům naopak podle výzkumu došlo v opozičním táboře. Hnutí Starostové a nezávislí potvrdilo nárůst preferencí a podle Medianu by ho volilo 10,5 procenta lidí. Oproti minulému měření tak posílilo o tři procentní body.

Po volebním modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi jde o druhý výzkum, který STAN posouvá na desetiprocentní hranici. „Preference STAN dále posilují, ovšem podíl přesvědčených voličů strany zůstává nízký,“ píše Median ve výzkumné zprávě. Starostové se dlouhodobě potýkali s tím, že byli pro řadu voličů zvažovanou stranou, neměli však příliš pevné voličské jádro.

Analytik agentury Kantar CZ Pavel Ranocha Deníku N řekl, že podle jejich dat se tento fenomén částečné mění. „Starostové byli skutečně stranou druhé volby. Teď se jim to zřejmě postupně daří převracet do volby první,“ popisuje Ranocha.

Data Medianu ovšem upozorňují, že se volební jádro Starostů rozrůstá poměrně pomalu, což může být pro hnutí riziko do budoucna. „STAN pokračuje v rychlém růstu a od října posílil potenciál o čtyři procentní body, nicméně volební jádro činí pouze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější