Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stát se nemůže vymlouvat na špatné zákony, elektronické dálniční známky se připravují několik let, říkají odborníci

Dálniční známka, ilustrační foto. Zdroj: ČTK
Dálniční známka, ilustrační foto. Zdroj: ČTK

Šéf státního podniku Cendis je s vývojem systému na elektronické dálniční známky spokojený. „Udělali jsme hrozně moc práce,“ hodnotí Jan Paroubek. A to navzdory úternímu fiasku, kdy systém při spuštění na několik hodin spadl a nebylo přes něj možné dálniční známky objednávat. Nyní už web funguje, podle odborníků se ale nedá hovořit o úspěšném projektu. Od začátku je totiž svázaný zákony.

Nový projekt na digitalizaci dálničních známek vyjde podle předpokladů asi na 309 milionů kroun. Největší pozornost nicméně směřuje k samotnému webu e-shopu, přes který si řidiči budou moci dálniční kupony kupovat. Ten státní podnik Cendis vyšel asi na 40 milionů korun. Celkem třicet milionů stojí jádro projektu, po pěti milionech pak tajná část pro správu vozidel bezpečnostních složek a samotné rozhraní e-shopu.

Jak ale upozorňují odborníci, na komerčním trhu se nejedná o běžnou částku – řešení je podle nich předražené. Výsledná částka za vývoj systému přijde vysoká například Martinu Kasovi, internetovému podnikateli, který provozuje server Pilulka.cz. „Pohybuje se to na horní hranici, na trhu se můžeme bavit i o

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější