Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nezávislý“ web zval poslance na konferenci o jádru. Za akcí stojí lidé spojení s Rosatomem

Zařazení jádra mezi zelené investice Česku podle analytika Tomáše Jungwirtha zásadně nepomůže. Foto: Petr Pavlíček, IAEA
Zařazení jádra mezi zelené investice Česku podle analytika Tomáše Jungwirtha zásadně nepomůže. Foto: Petr Pavlíček, IAEA

Údajně nezávislý server věnující se jaderné energetice oslovil českého poslance, aby se zúčastnil konference o dostavbě Dukovan. V pozvánce se jasně píše, že akce má proběhnout ještě před klíčovou schůzí výboru, který má řešit i možné vyloučení zájemců z nedemokratických zemí. Jak zjistil Deník N, za „nezávislým serverem“ Atominfo stojí agentura, která v Česku zastupuje zájmy ruské státní korporace Rosatom.

Těsně před klíčovým jednáním Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů, kde chce premiér Andrej Babiš (ANO) řešit odsunutí tendru na dostavbu Dukovan na příští volební období i možné vyloučení zájemců z nedemokratických zemí, se narychlo svolává konference o jádru.

Uspořádat ji chce web Atominfo.cz, který se věnuje atomové energii. V rámci akce, která se má konat přes aplikaci Zoom, se má diskutovat třeba o výběru kandidátů na dostavbu Dukovan z hlediska bezpečnosti nebo o schopnosti českého průmyslu se na dostavbě podílet.

Jenže za nezávisle se tvářícím portálem i za konferencí stojí lidé, kteří v Česku zastupují ruskou státní korporaci Rosatom. Ta se chce o dostavbu Dukovan ucházet a právě o jejím možném vyloučení má mimo jiné výbor jednat.

Přímo na webu Atominfo.cz nelze najít ani kontaktní údaje redakce, ani vydavatele. Stačí se ale podívat,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější