Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Limou chodí Mikuláš…

Pětatřicet ve stínu… Foto: Tomáš Nídr, Deník N
Pětatřicet ve stínu… Foto: Tomáš Nídr, Deník N

Peruánský deník Tomáše Nídra: Čeští krajané na druhém konci světa nezapomínají ani v tropických vedrech na tradiční zvyk a nadílku pro děti.

Odpolední tropické slunce si nás rožní jako steak na grilu a já se ukrutně potím v čertově kožichu. Mikuláš vedle mě na tom není pod hustými bílými vousy, v mitře a dlouhém hábitu o nic lépe a komentuje to slovy veskrze nesvatými. Jen anděl si v lehkých šatech s křidýlky nestěžuje. Všichni tři máme premiéru. V Česku ani jeden z nás nechodil v kostýmech kárat děti sousedů. Potkalo nás to až na druhé straně planety v Peru.

Poprvé roku 2016, kdy jsem z vlasti přivezl masky, které mi zabraly třetinu kufru. Jejich dovoz byl pro mě jako člena krajanské asociace založené o rok dříve mladými Čechy a Češkami, kteří se v nedávných letech přiženili či přivdaly do Peru, bojovým úkolem. Řekli jsme si, že o tuto specifickou národní tradici nemůžeme naše potomky připravit, protože trojka vedená světcem s berlou patří mezi nejintenzivnější vzpomínky na dětství každého z nás.

Kromě velkého vedra to v Limě má Mikuláš se svým doprovodem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější