Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Není pochyb, že Dospiva o korupci Haščáka věděl, říká slovenský novinář. Mýtus nedotknutelnosti byl nabořen

Šéfa slovenské Penty Jaroslava Haščáka zadržela speciální policejní jednotka NAKA. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N
Šéfa slovenské Penty Jaroslava Haščáka zadržela speciální policejní jednotka NAKA. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

Zatčení spolumajitele finanční skupiny Penta Jaroslava Haščáka ukázalo novou tvář Slovenska. Země s odvahou zakročit proti oligarchům, kteří byli léta považováni za nedotknutelné, říká zástupce šéfredaktora slovenského Denníku N Konštantín Čikovský. „Běžný člověk má po včerejšku pocit, že na světě je opět spravedlnost,“ říká v rozhovoru. Objasňuje také, v čem je úterní razie v Pentě zásadní, jak je možné, že policie obvinila muže s tak velkým vlivem, a co to pro Slovensko vlastně znamená.

V úterý proběhla velká policejní razie v česko-slovenské skupině Penta, obviněn byl její spolumajitel Jaroslav Haščák a bývalý šéf kontrarozvědky Slovenské informační služby (SIS) Ľubomír Arpáš. Ve středu pokračovalo zatýkání v policii i tajné službě. Co se vlastně odehrálo, čeho jsme to svědky?

To, co se v úterý stalo, bylo naprosto mimořádné. Padla další hranice toho, kdo je v této zemi nedotknutelný. Dlouhá léta tu panovala představa, že takový člověk, jako je Jaroslav Haščák, nemůže být nikdy stíhaný. Roky tu totiž trval absurdní stav, kdy všichni mohli na nahrávce Gorily slyšet, jak Haščák korumpuje a organizuje širokou korupci, ale přitom byl stále na svobodě. Potom se ale pomalu během roku roku a půl všechno změnilo.

Během té doby došlo na Slovensku k zatýkání vysoce postavených policistů…

Ano, dlouho tu panovala představa, že vysocí policejní důstojníci nemohou být stíhaní. Ale dnes tu máme ve vyšetřování bývalého prezidenta policejního sboru a další velmi vysoké funkcionáře. Totéž se odehrálo na státním zastupitelství i soudech – byl zadržen a obviněn šéf speciální prokuratury, ale také soudci z krajského i Nejvyššího soudu. Zároveň byl obžalován Marian Kočner, který se pohyboval na pomezí politiky, mafie a byznysu a byl velmi vlivný.

Co se tedy na Slovensku změnilo? Jak to, že najednou policie zatýká i v těch nejvyšších kruzích?

Za Ficovy éry měla Penta přes své obchodní partnery velmi silný vliv na policii. V jejím vedení nebyli příliš inteligentní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější