Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Víte, co je femicida? Nevíte? Nejste sami, policisté také ne. A přitom jde o vraždy, kterým by se často dalo zabránit

Ilustrační snímek. Foto: Adobe Stock
Ilustrační snímek. Foto: Adobe Stock

Komentář Pavla Houdka: Pojmem femicida označujeme vraždu ženy, jejímž důvodem je právě to, že se jedná o ženu. Na první pohled si ho spíše spojíme se zeměmi třetího světa a vraždami ze cti, ale to je bohužel dost zavádějící. Nejedné femicidě se přitom dá zabránit, ale u nás se o to většinou nikdo ani nepokusí. Policii nevyjímaje.

Jak ukázala rešerše organizace Rosa, zveřejněná formou facebookového statusu minulý týden, v posledních dvaceti letech se v Česku odehrálo minimálně 181 případů, které spadají do uvedené definice.

Mnoho z nich mělo více než jednu oběť (vrah vedle své partnerky zabil i její matku, dítě a podobně.). Jen letos jich Rosa eviduje devatenáct. Strohý seznam případů, kde je každému věnováno jen několik vět, má přes jedenáct stran. A je to smutné a děsivé čtení i pro otrlého kriminologa.

Delší definice femicidy přijatá na Vídeňském sympoziu k tomuto fenoménu pořádaném OSN v roce 2012 pak na prvním místě zdůrazňuje, že většina těchto vražd je spáchána ženiným partnerem či expartnerem a předchází jí dlouhodobé zneužívání, výhrůžky, zastrašování, sexuální násilí nebo situace, ve které má žena k dispozici méně „nástrojů“ než muž. Do pojmu femicida samozřejmě spadají i vraždy ze cti, stejně tak jako třeba cílené zabíjení žen ve válečných konfliktech nebo vraždy žen kvůli sexuální orientaci.

Femicida je řazena mezi genderově podmíněné násilí – to proto, že podle studie Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) a dat organizace Femicide Watch initiative tvoří přes 80 procent obětí vražd mezi intimními partnery ženy.

Důvodem, proč tomuto jevu vůbec dávat samostatný pojem a proč se jím zabývat, je ten, že z velké části jde o zločin, kterému lze předejít. Odborníci se shodují, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější