Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Terorismus ve jménu islámu je naprostá hrůza, říká imám z Bordeaux. Mým prezidentem je Macron, ne Erdogan

Francouzský imám Tareq Oubrou před svou knihovnou doma v Bordeaux. Foto: archiv T. O.
Francouzský imám Tareq Oubrou před svou knihovnou doma v Bordeaux. Foto: archiv T. O.

Islám je potřeba zreformovat, míní Tareq Oubrou, muslimský duchovní ve francouzském Bordeaux. V rozhovoru s Deníkem N mluví i o plánu EU „trénovat“ evropské imámy, o tom, jak muslimové vnímají Evropu a jak ona vnímá je, o potřebě mluvit spolu i o politice prezidentů Macrona i Erdogana.

Francouzský velký imám Tareq Oubrou, který působí v Bordeaux jako islámský duchovní vůdce už 40 let, byl přesný jako švýcarské hodinky. K rozhovoru přes Skype zasedl na minutu přesně.

Oubrou, který je dnes jednou z vedoucích osobností liberálního islámu a zasazuje se o diskrétní zviditelnění muslimského náboženství, hovořil uvolněně, pohrával si s jemnými sémantickými nuancemi.

Úsměv z tváře mu zmizel jen ve chvíli, když hovořil o posledních tragických událostech v Paříži a Nice. Ačkoliv do Francie přijel z Maroka za studiem biologie a medicíny, stal se z něj imám. V roce 2013 byl jmenován Rytířem čestné legie na návrh Manuela Vallse, tehdejšího francouzského ministra vnitra.

Z rozhovoru Zuzany Hevler pro Deník N s islámským duchovním z francouzského Bordeaux, imámem Tareqem Oubrou. Foto: Zuzana Hevler

Jak na Bordeaux, kde působíte jako velký imám, dopadají nedávné útoky a současná covidová pandemie?

Nemám pocit, že by v regionu Bordeaux panovalo napětí. Bordeaux není Paříž ani Lyon. To je ale moje osobní vnímání, nevím, co se odehrává v myslích jednotlivých lidí, kteří žijí ve ztížených podmínkách. Jejich životy jsou v současné době vystaveny složitějším osobním, zdravotním a profesním problémům.

Terorismus pokaždé udeří neočekávaným způsobem a zasáhne společnost, podrývá pocit jistoty. Ale ve francouzské společnosti nepanuje žádné zvláštní násilí, muslimové žijí klidně jako ostatní občané.

Terorismus ve jménu islámu je naprostá hrůza

Jak Francouzi vnímají muslimy?

Ve Francii jsme zvyklí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Francie

Islám

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější