Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Míček je v Senátu.“ Zeman chce změny v daňovém balíčku od horní komory, kterou dlouhodobě kritizuje

Prezident Miloš Zeman s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman se rozhodl vetovat daňový balíček, který schválila Sněmovna. Návrh rušící superhrubou mzdu a zvyšující slevu na poplatníka by přišel státní kasu zhruba na 130 miliard korun. Podle hlavy státu by šlo o narušení rozpočtové stability.

Rozpočet podle Zemana naruší hlavně zvýšení daňové slevy na poplatníka. „Kromě toho prezident republiky vyjádřil nespokojenost nad tím, že navzdory dohodě nebyla v zákoně o dani z příjmů explicitně uvedena doba platnosti tohoto zákona,“ dodal mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman o svém postoji v úterý informoval ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO). Podle Ovčáčka prezident návrh podpoří v případě zrušení slevy a časového omezení platnosti zákona. „Míček je nyní v Senátu,“ napsal Ovčáček. Prezident Zeman přitom horní komoru dlouhodobě kritizuje a pokládá ji za zbytečnou.

Prezident už v minulosti prohlásil, že si přeje časové ohraničení platnosti zákona. „Omezení daňové změny na dva roky je uvedeno v důvodové zprávě jako politický závazek. Pan prezident věří panu premiérovi, že tento závazek dodrží. Pokud jde o daňovou změnu samotnou, je nyní nutné vyčkat na dokončení legislativního procesu,“ sdělil po prohlasování daňového balíčku Sněmovnou Deníku N mluvčí Ovčáček. Možnost veta nijak neavizoval.

Schillerová na tiskové konferenci ve Sněmovně uvedla, že s prezidentem strávila asi hodinu. Jednání označila za korektní a věcné. Pokud jde o veto kvůli zvyšování slevy na dani, přednese toto stanovisko Schillerová v Senátu. „Je to v rukou senátorů, budu o tom mluvit na plénu,“ prohlásila s tím, že ke zvýšení slevy na poplatníka dá sama negativní stanovisko.

Prezidentovi se prý šéfka státní kasy také snažila vysvětlit, že nové daňové sazby nelze kvůli legislativně technickým problémům do zákona zavést tak, aby platily na dva roky. „Muselo by tam být několik novelizačních bodů a ty by musely říct, co se stane po těch dvou letech.

Rozhodnutí v Senátu

Takzvaný daňový balíček byl ve Sněmovně prohlasován v noci na 20. listopadu. Poslanci jím tak schválili zrušení superhrubé mzdy a nové sazby daně z příjmů, a to ve výši 15 a 23 procent. Prošel i návrh poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) na zvýšení slevy na poplatníka.

Zákon se k prezidentovi prozatím nedostal. Není ani jasné, v jaké podobě nakonec projde oběma komorami Parlamentu. Aktuálně o daňovém balíčku rozhoduje Senát. Mezi členy horní komory převládá nespokojenost se sněmovní verzí a hledá se kompromisní návrh, který by senátoři vrátili Poslanecké sněmovně k odsouhlasení. Poslanci následně budou moct hlasovat v zásadě o třech možnostech: zda podpoří svou původní sněmovní verzi, zda se přikloní k verzi senátní, nebo zda shodí celý daňový balíček ze stolu.

Až pak bude na tahu prezident, který se může ke konkrétnímu zákonu vyjádřit. Pokud by ho vetoval, poslanci by museli většinou 101 hlasů toto veto přehlasovat.

Stejně jako Zeman i senátoři kritizovali velký dopad daňového balíčku na veřejné rozpočty. Tedy výpadek daňového příjmu v rozpočtu státu, obcí a krajů. Zemanem kritizované zvýšení slevy na poplatníka přijde stát zhruba na 35 miliard. Poslanecký návrh Andreje Babiše na zrušení superhrubé mzdy má rozpočtové náklady více než dvojnásobné.

Krok prezidenta ještě více komplikuje situaci z pohledu daňových poplatníků. Měsíc před začátkem roku 2021 není jasné, jaké daně budou platit miliony českých zaměstnanců.

Daňový balíček má výrazné dopady i na projednávaný státní rozpočet pro příští rok s deficitem 320 miliard, který ale s daňovými příjmy nepočítá.

Střet o daně se aktuálně vede i v koalici. Hnutí ANO daňové změny podpořilo spolu s ODS a SPD a vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček to označil za „nezodpovědnou sekeru“. „V případě prodloužení nouzového stavu ve Sněmovně zvítězil rozum, který ji však opustil při hlasování o daňovém balíčku,“ napsal na Twitteru.

Sociální demokraté svého partnera ve vládě napadají kvůli tomu, že výpadky příjmů ohrozí služby státu a zvýhodní bohatší občany. Vládu ale kvůli této věci opustit nechtějí, na to podle nich není v současné situaci kolem pandemie koronaviru čas. Premiér Babiš se přitom vyjádřil, že pokud by ČSSD vládu opustila, její ministry nahradí svými jmény.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější