Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ANO slibovalo konec trafik, do pražských firem ale vyslalo 16 ze 17 zastupitelů

Foto: Hnutí ANO 2011
Foto: Hnutí ANO 2011

Hnutí ANO v Praze před čtyřmi lety lákalo voliče i na to, že městské společnosti už nebudou trafikami pro politiky. Porovnali jsme data z obchodního rejstříku s kandidáty ANO z roku 2014 a sledovali, nakolik se právě členové Babišova hnutí v Praze dostali do dozorčích rad a představenstev. Data ukazují následující: 16 ze 17 zvolených zastupitelů sedělo nebo stále sedí v nějaké městské firmě.

Před komunálními volbami v roce 2014 ANO postavilo kampaň na boji proti politickým trafikám. Teď je téma na stole znovu, když končící primátorka Adriana Krnáčová v rozhovoru pro Deník N prohlásila, že ji politici z jejího hnutí v podstatě vydírali, aby dostali místa v představenstvech a dozorčích radách. Deník N zjistil, že funkci v městských firmách mělo za poslední čtyři roky 16 ze 17 pražských zastupitelů za ANO.

„Jedna z těch důležitých věcí byla, že jsem trvala na tom, aby naši lidé nebyli v dozorčích radách a představenstvech. A to byl věčný boj se zastupiteli našeho klubu,“ uvedla Krnáčová. „Jinak by mi v zastupitelstvu o ničem nehlasovali. V podstatě to byla z jejich strany taková vydíračka,“ dodala.

Tvrzení Krnáčové, že přidělování míst v radách bylo nezbytné pro to, aby pražská koalice pod jejím vedením mohla vůbec fungovat, oslovení zastupitelé odmítli.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější