Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V ruském Altaji se potkala epidemie s pandemií. AIDS s covidem. Vakcíny prý jsou, teploměry došly

Veřejné testování na HIV/AIDS v ruském Novosibirsku. Foto: ruské ministerstvo zdravotnictví, ospide.ru
Veřejné testování na HIV/AIDS v ruském Novosibirsku. Foto: ruské ministerstvo zdravotnictví, ospide.ru

Rusko dnes zaznamenalo vůbec nejvyšší počet úmrtí na covid-19 od začátku pandemie. Jednou z nejpostiženějších oblastí je Altajský kraj. Právě tam řádí už mnoho let i epidemie AIDS. Rusko právě na mezinárodní den AIDS oznámilo, že má vakcíny proti oběma chorobám.

Marie Serdcevová prostě už nevěděla, co dělat. Žít se jí chce, ale má pocit, že nikdo na to nebere zřetel. Má slzy v očích, když říká: „Omluvte mě, že nevypadám reprezentativně. Máme doma koronavirus… Potvrdili mi zápal plic, zasaženo je 50 procent plic. Poslali mě ale domů, že prý mám saturaci v normě.“

Jenže Marie má rakovinu. Nádor na játrech. Před lékařem, který jí odmítl hospitalizaci, se rozpláče. Bojí se. „A co vy po mně vlastně chcete? Všichni přece chtějí žít,“ odvětí jí na naléhání doktor a pošle ji domů.

Marie natočí video, ve kterém obviní vedení Altajského kraje, které oslovuje „jejich veličenstvo“, že se nestará o zdraví „prostého lidu“.

Doma srazí teplotu, ale zápal plic se rozvíjí dál a saturace, tedy míra zásobování tkání v těle kyslíkem, padá. Bez teploty ji ovšem do nemocnice zase odmítli přijmout. Prý jsou na tom jiní mnohem hůř. Nakonec se jí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější