Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nenechali dceru po úrazu očkovat, soud ji svěřil do péče nemocnice. Rodiče teď dítě skrývají před policií

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

Soud odebral desetiletou dceru matce a svěřil ji do péče nemocnice, aby ji tam naočkovali proti tetanu. Rodiče se proti tomu postavili a dítě skrývají na neznámém místě. Podle vládního výboru pro práva dětí postupoval soud protiprávně.

Minulou středu odpoledne kopnul desetiletou dívku na Českokrumlovsku kůň. Sanitka ji odvezla do nemocnice v Českých Budějovicích, kde lékaři dítě vyšetřili, zašili asi půlcentimetrovou ránu, udělali rentgen a rozhodli, že si je nechají na dětském oddělení na pozorování.

„V nemocnici jsem přiznala, že dcera není očkovaná proti tetanu. Podepsala jsem, že odmítám, aby ji očkovali, ale souhlasila jsem s léčbou, která spočívala v podání antibiotik a imunoglobulinu, což je běžný způsob léčby,“ popsala matka dívky, která si přála zůstat v anonymitě. Deník N ale její jméno zná.

Když bylo dceři po několika hodinách lépe, rozhodla se matka, že v nemocnici podepíše reverz a vezme ji domů. V propouštěcí zprávě podle ní lékaři výslovně konstatovali, že dítě není v ohrožení života, a propustili je do domácí péče.

Jenže druhý den zazvonilo před domem, kde rodina bydlí, několik lidí. „Vyšla jsem ven a oni mi řekli, že si přijeli pro

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Lidská práva

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější