Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trumpova administrativa otočila. Co pro nás znamená, že diplomaty EU poslala do druhé ligy?

Roztržka EU a USA pokračuje. Zdroj: pixabay
Roztržka EU a USA pokračuje. Zdroj: pixabay

Že už nepatří mezi diplomaty nejvyšší kategorie, zjistil velvyslanec EU v USA na pohřbu. Při posledním rozloučení s prezidentem George Bushem se David O’Sullivan ocitl ve skupině smutečních hostí s nižším statusem. V Bruselu nastalo pozdvižení. Američani nic neoznámili, a tak až tento týden vyšlo najevo, že diplomatická mise EU ve Washingtonu už není na čestné úrovni reprezentantů suverénních států. Podle některých právem a logicky, podle zastánců evropské integrace jde o schválnost, která nahrává nepřátelům euroatlantického spojenectví.

Přístup Bílého domu k transatlantickým vztahům je „škodlivý“ – taková formulace je v diplomatické řeči skoro vulgární, ale přesto ji v dopise americkému Kongresu členové delegace Evropského parlamentu použili. Reagovali tak na zprávu o tom, že vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa snížila diplomatický status EU odpovídající zastoupení suverénního státu na úroveň mezinárodní organizace. Co je ještě horší – Washington na toto závažné rozhodnutí Brusel vůbec neupozornil.

Podle německé Deutsche Welle (DW) nikdo z diplomatů ani vrcholných představitelů EU nebyl americkou stranou předem o tomto kroku informován. „Nevíme, kdy to přesně udělali, protože nás, mimochodem, zapomněli předem upozornit,“ cituje DW svůj zdroj v EU. „Můžu potvrdit, že tento krok nebyl v Bruselu přijat dobře.“ V současnosti Brusel připravuje na opatření Washingtonu oficiální reakci.

Rozhodnutí v americké administrativě ale nejspíš padlo už před několika měsíci – evropští diplomaté odhadují, že na přelomu října a listopadu 2018. A nejedná se o žádnou formalitu týkající se pouze protokolárních záležitostí. I když ty jsou také podstatné. Podle ředitele Diplomatické akademie a bývalého ministra zahraničí ČR Cyrila Svobody je i protokol v zemích jako USA velmi důležitý.

„Snížení statusu značně zkomplikuje přístup k důležitým lidem,“ řekl Deníku N Svoboda. „Mám-li to jednoduše vysvětlit, tak jestliže velvyslanec velmoci bude jednat s náměstkem ministra, představitel mezinárodní organizace bude přijat ředitelem odboru.“

Přitom v zemích jako USA je podle experta na diplomacii „obrovský tlak na to, mít kontakty na správných místech, nejrůznější setkání a jednání s těmi správnými lidmi jsou výjimečně důležitá – kategorie diplomata hraje velkou roli a diplomati si na společných večeřích poměřují své úspěchy právě tím, komu se s kým povedlo sejít“. Velvyslanec EU v USA by ale už napříště nemusel být zván na některé významné společenské akce, protože ne všichni představitelé diplomatického sboru, který je ve Spojených státech výjimečně početný, mohou být všude.

Na pohřeb v davu méně významných

Není jisté, zda by se na snížení statusu diplomatické mise přišlo, kdyby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější