Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Uvěřil jsem expertům, že virus slábne, přehazuje vinu Babiš. V srpnu mluvil jinak

Premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Premiér Andrej Babiš (ANO) našel „nového“ viníka dopadů koronavirové epidemie v Česku. V rozhovoru pro deník Právo se vymezil proti „expertům“, kteří mu prý v srpnu řekli, že virus slábne. Odborníci z ministerstva zdravotnictví ale tehdy naopak doporučovali zpřísnění omezení.

„Jediná chyba, co jsem udělal, byla, že jsem uvěřil expertům na zdravotnictví v srpnu, kdy říkali, že virus slábne,“ prohlásil nyní předseda vlády Babiš v rozhovoru pro Právo.

Řekl také, že v srpnu „se podivoval nad nelogickým rozhodnutím zdravotnictví, které v průběhu tří dnů měnilo své názory“. „Nikdy jsem ale žádné opatření nezměnil, je to stokrát opakovaná nepravda,“ tvrdí Babiš.

Premiérova slova jsou závažná tím, že v nich přenáší vinu za nyní už více než 8000 mrtvých (z nichž mnozí nesporně zemřeli „na covid“, ne jen „s covidem“) na „experty“. Nikoho nejmenuje, a nelze tak ověřit, koho má na mysli a jaký postoj daný člověk tehdy zastával. Zároveň to může budit zdání, že v srpnu v Česku panovala shoda odborné komunity, že problém s koronavirem je vyřešený.

Tak to ale nebylo. A Babišovy výroky nejsou v souladu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější