Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jezdec formule 1 přežil děsivou nehodu. Komentátor vysvětluje, co ho zachránilo

Romain Grosjean narazil v rychlosti přes 200 kilometrů v hodině a prorazil svodidla. Foto: ČTK/ZUMA
Romain Grosjean narazil v rychlosti přes 200 kilometrů v hodině a prorazil svodidla. Foto: ČTK/ZUMA

Hned v úvodu včerejší Velké ceny Bahrajnu se po kolizi rozpůlila formule Romaina Grosjeana a přední část začala okamžitě hořet. Francouzský pilot naštěstí po nárazu do svodidel zůstal při vědomí, takže mohl vyskočit z plamenů a vyvázl jen s menšími popáleninami, kvůli nimž zůstane v nemocnici nejspíše pouze do úterý. Komentátor Tomáš Richtr v rozhovoru pro Deník N vysvětluje, co čtyřiatřicetiletému jezdci zachránilo život.

Proč došlo k nehodě Romaina Grosjeana?

Mezinárodní automobilová federace (FIA) bude celý incident ještě vyšetřovat. Ale jestli se ptáte na anatomickou příčinu kolize, bylo to snahou Romaina Grosjeana předjet skupinku pilotů před sebou.

Tím, že jezdci mezi sebou bojovali, ztratili trochu rychlost, Grosjean proto viděl v pravé části závodní dráhy prostor, který chtěl využít k předjetí. Pokusil se rychle přesunout z levé části trati doprava, jenže přehlédl soupeře Daniila Kvjata a narazil pravým zadním kolem do Kvjatova levého předního.

Situace se bude ještě rozebírat, ale podle mě to nebyl od Grosjeana příliš šťastný manévr. Problém je, že u formulí s otevřenými koly taková srážka funguje jako katapult, který tentokrát vystřelil Grosjeanovo auto ze závodní dráhy přímo do svodidel.

Takže po kolizi už Grosjean nemohl nic udělat, protože formule byla neovladatelná?

Přesně tak. Narazil do svodidel v rychlosti přes 200 kilometrů v hodině a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější