Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš se mi neomluvil, tak agresivního premiéra jsme ještě nepotkali. Dotace nejsou pro oligarchy, říká europoslankyně

Monika Hohlmeierová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Monika Hohlmeierová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Německá europoslankyně Monika Hohlmeierová v rozhovoru pro Deník N mluví o premiérovi Andreji Babišovi, který jí prý stále dluží omluvu za urážky, o právním státu a také svém návrhu na zastropování zemědělských dotací, který se může dotknout i Agrofertu. V únoru jako předsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu vedla kontrolní misi, která v Česku prověřovala Babišův možný střet zájmů.

Zástupci Evropské komise podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) na Výboru pro rozpočtovou kontrolu řekli, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Můžete to potvrdit?

Setkání výboru (se zástupci Komise) je v utajeném režimu, protože auditní procedury stále probíhají, ještě trvá řízení o sporných otázkách. A protože je pro nás důležité dodržování zásad právního státu, musíme dodržet pravidla. Až to skončí, budeme moci o postoji Komise svobodně mluvit.

Evropský parlament ale už pozici zaujal. Babiš podle textu rezoluce, kterou europoslanci přijali v červnu drtivou většinou hlasů, stále kontroluje Agrofert a zároveň má vliv na rozdělování evropských peněz v Česku, což „zpochybňuje nezávislý a objektivní výkon jeho funkce“.

Naše kontrolní mise konstatovala, že v Česku není žádný kontrolní mechanismus, který by rozpoznal střet zájmů, což samozřejmě může působit velké problémy. Ten názor máme stále, získali jsme i další informace a důkazy, že nejsou všechny státní orgány nezávislé a novináři a whistlebloweři jsou částečně pod tlakem. Viděli jsme, že Nejvyšší kontrolní úřad nemá možnost pracovat v souladu s mezinárodními standardy. Ne proto, že by ti auditoři nebyli kvalifikovaní, naopak na nás udělali velmi dobrý dojem, ale současná situace jim neumožňuje audit všech fází procesu rozdělování dotací a všech dokumentů, od regionální úrovně až k příjemcům a k ministerstvu. Normálně mají kontrolní úřady přístup ke všem druhům dokumentů, ať jsou kdekoliv.

Premiér Babiš o vás tehdy řekl, že jste „pomatená“, dostávala jste pak výhrůžné e-maily a vzkazy na sociálních sítích. Jaký to byl pocit?

Už jsem se zúčastnila několika kontrolních misí různých výborů, ale nikdy nebyl premiér dané země tak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější