Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Historik Fidler nařkl kolegu Stehlíka z plagiátorství. Ten to kategoricky odmítá, podnět ale prověří univerzita

Vojenský historik Eduard Stehlík. Foto: Václav Pancer, ČTK
Vojenský historik Eduard Stehlík. Foto: Václav Pancer, ČTK

Univerzita Palackého v Olomouci prověří disertační práci historika a spisovatele Eduarda Stehlíka. Podnět kvůli údajnému plagiátorství podal historik a jeho bývalý kolega z Vojenského historického ústavu Jiří Fidler. Podle něj ho měl Stehlík v práci, kterou obhájil v roce 2016, citovat na vícero místech. Olomoucká univerzita podnět prošetří. Nepředpokládá však, že by byla Stehlíkova práce zpochybněna.

Stížnost se týká Stehlíkovy disertační práce s názvem Za službu vlasti smrt. Vznik, budování, rozvoj a zánik armády demokratického Československa na příkladu osudů generálmajora Karla Lukase (1897–1949), kterou v roce 2016 obhájil na Univerzitě Palackého v Olomouci.

„V následujících týdnech budou osloveni odborníci z oboru, kteří budou mimo univerzitu. Vznikne tříčlenná komise z relevantních historiků moderních dějin českých,“ potvrdil pro Deník N Petr Bilík, prorektor školy pro vnější vztahy. Současně ale zdůraznil, že škola za Stehlíkovou prací stojí. „Jako univerzita, která práci pana Stehlíka verifikovala, nepředpokládáme, že by ji závěr odborníků zpochybňoval,“ doplnil.

Oslovení odborníci stížnost posoudí a jejich stanovisko potom dostane na stůl etická komise. K jednání pak budou pravděpodobně přizváni i Stehlík s Fidlerem.

Detaily a podobné věty

Jak zjistil Deník N, podnět na údajné Stehlíkovo plagiátorství dorazil na olomouckou univerzitu loni v prosinci. Tedy v době, kdy se ve veřejném prostoru řešila kauza údajného opisování v pracích profesora a prorektora Univerzity Karlovy Martina Kováře. Vše o případu si můžete přečíst zde.

Autorem stížnosti je historik Jiří Fidler, který se Stehlíkem v minulosti pracoval ve Vojenském historickém ústavu a přednášel na olomoucké univerzitě či Univerzitě Karlově v Praze.

„Ano, podnět jsem dal přímo děkanovi fakulty,“ řekl Fidler Deníku N. Ve Stehlíkově disertační práci podle svých slov poznal, že se jedná o plagiátorství, konkrétní ale být nechtěl. Redakci nechtěl poskytnout ani podnět, kde údajně shodné pasáže dokládá.

Stížnost se podle informací Deníku N týká celkem přibližně pěti stran ze Stehlíkovy disertační práce, které pojednávají o životopisu generála Ludvíka Krejčího, konkrétně pak detailů, které se například týkají místa generálova narození. Plagiátorství se měl Stehlík podle Fidlera dopustit tím, že správně neodkázal na jeho knihu s názvem Generálové legionáři z roku 1999. Tu sice Stehlík uvedl v seznamu literatury, podle stížnosti o ní ale měla být zmínka na vícero místech.

Historik Stehlík, který nyní působí jako ředitel odboru pro válečné veterány na ministerstvu obrany, uvedl, že plagiátorství „kategoricky popírá“.

„Je to absolutní nesmysl. Celá (disertační) práce vznikala na základě mého mnohaletého výzkumu v archivech, spolupráce s rodinami, pamětníky. Nepřichází to v úvahu, je to nesmysl,“ uvedl v reakci pro Deník N. Stehlík podnět zatím neviděl, podle jeho slov ale stížnost nezpochybňuje práci jako takovou, nýbrž poukazuje na dvě až tři místa, kde by měl být údajně Fidler uveden jako zdroj.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější