Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vláda rozvolňuje. Od čtvrtka se ruší zákaz vycházení, otevřou restaurace i služby

Ministr zdravotnictví Jan Blatný. Foto: Ondřej Deml, ČTK
Ministr zdravotnictví Jan Blatný. Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kabinet Andreje Babiše na svém nedělním mimořádném jednání rozhodl, že rozvolní protiepidemická opatření. Od čtvrtka přechází země na třetí stupeň protiepidemického systému PES. Znamená to zrušení zákazu vycházení nebo nedělního prodeje, otevřít se naopak mohou například restaurace nebo služby.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po nedělním jednání řekl, že vláda rozhodla jednomyslně. „Všichni víme, že dneškem bylo splněno oněch sedm dní, kdy došlo k poklesu rizika. Prvním dnem, kdy by ke změně mohlo dojít, bylo pondělí. Na druhou stranu, do pátku minulého týdne byla většina krajů v situaci, která epidemiologicky nebyla optimální,“ řekl ministr zdravotnictví Blatný.

Podobně se vyjádřil i vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). „Naše definitivní rozhodnutí posunout to na čtvrtek je kompromisní, dává všem podnikatelům jistotu a možnost se připravit,“ řekl vicepremiér Havlíček. Rozvolnění se týká celé České republiky.

V důsledku nedělního rozhodnutí kabinetu ve čtvrtek skončí zákaz vycházení. Aktuálně platí zákaz vycházení po 23. hodině. Nově mohou také opět otevřít restaurace nebo služby, ovšem s řadou omezení. Ta se týkají zejména

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější