Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Restaurace i hotely opět klesly na dno. Data ukazují, jak je srazila druhá vlna koronaviru

Terasa restaurace na pražském Staroměstském náměstí čeká na své zákazníky. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Terasa restaurace na pražském Staroměstském náměstí čeká na své zákazníky. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Kdo otevře, a kdo zůstane definitivně zavřený? Ve čtvrtek dostanou obchody, restaurace a služby uzavřené kvůli pandemii koronaviru další šanci na přežití. Data o tržbách ukazují, že nejvíce postižené sektory zažily v podzimní vlně opatření podobnou ránu jako na jaře.

Přes snahu podnikatelů zasažených opatřeními proti šíření koronaviru spadla řada odvětví prakticky na stejnou úroveň jako v první vlně. Vyplývá to z dat od ledna do října, která Deníku N poskytla společnost Global Payments, provozující zhruba třetinu českých platebních terminálů.

Podzimní uzavírání jednotlivých sektorů ekonomiky bylo proti jaru pozvolnější. Provoz restaurací se začal omezovat v polovině září, kdy do podniků nebylo možné vpouštět více hostů, než kolik měl daný podnik míst k sezení. Následovalo omezení otevírací doby do desáté hodiny večerní, počtu sedících u stolu na šest, pak na čtyři návštěvníky.

Definitivní uzavření restaurací a barů nastalo 14. října. Po celé období tohoto uzavírání je z dat Global Payments možné pozorovat prudký propad tržeb, byť byl pozvolnější než při jarním uzavírání. I tak ale příjmy poklesly téměř stejně jako na jaře.

Podobná situace nastala rovněž u 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější