Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Protestovala by Anne Franková proti koronavirovým opatřením?

Ausgerechnet Německo! je seriál Deníku N, ve kterém berlínský zpravodaj Pavel Polák shrnuje nejdůležitější týdenní dění u našeho největšího souseda. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N
Ausgerechnet Německo! je seriál Deníku N, ve kterém berlínský zpravodaj Pavel Polák shrnuje nejdůležitější týdenní dění u našeho největšího souseda. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N

Německý součet Pavla Poláka: Demonstrovat je základním občanským právem. V Německu mohou v době pandemie protestovat všichni, kdo nesouhlasí s vládními opatřeními. Pokud tedy dodrží hygienické předpisy. Zdá se, že ve spolkové republice se na těchto demonstracích mobilizuje jistá občanská neposlušnost. Hledá v minulosti svoje vzory a hrdiny. Jejich identifikace s oběťmi národního socialismu je ovšem nemístná a také nevkusná.

Protivládní demonstrace jsou jako sněhová koule. Nabalují se na ně různé tábory s různým politickým viděním světa. Ukázkovým příkladem jsou antikoronavirové protesty, na které chodí nejméně od léta nižší desetitisíce lidí. Z levého i pravého politického spektra, z konspirační scény, protiočkovacího hnutí. Jsou tam lidé, kterým protipandemická opatření ztěžují život i práci. Je to pestré.

Vládnímu zmocněnci spolkové vlády Felixi Kleinovi pro otázky antisemitismu se nelíbí, jakým způsobem se na těchto demonstracích zlehčuje nacistický režim. Na jedné takové demonstraci se protikoronavirová aktivistka ve svém proslovu na podiu srovnala se Sophií Schollovou.

Další dívka se zase podělila o svůj strach, že když bude v této době slavit tajně narozeniny, někdo ji udá úřadům pro nepovolenou oslavu. Prý se cítí jako Anne Franková.

Anne Franková a Sophie Schollová

Příběh židovské dívky Anny Frankové, která s rodiči utekla před nacisty do Nizozemí, kde se před nimi skrývala v domě v Amsterdamu, je známý. Stejně jako její tragická smrt v koncentračním táboře Bergen-Belsen.

Sophie Schollová v Česku tak známá není. I ona zemřela rukou nacistů. Ovšem ne kvůli krvi a rase, ale kvůli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ausgerechnet Německo!

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější