Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

S českou turistkou odjel z Egypta a usadil se v Brně. „Islámu se bojí jen ten, kdo ho nezná,“ tvrdí

Egypťan Ahmed Hassanin přišel do Česka před šestnácti lety. Žije v Brně, kde provozuje orientální restauraci. Foto: Barbora Nešporová
Egypťan Ahmed Hassanin přišel do Česka před šestnácti lety. Žije v Brně, kde provozuje orientální restauraci. Foto: Barbora Nešporová

Když bylo Egypťanovi Ahmedu Hassaninovi dvacet šest, rozhodl se opustit rodnou zemi a udělat velký krok do neznáma – přestěhoval se za českou novomanželkou. O šestnáct let později mluví plynně česky a v Brně vede úspěšnou orientální restauraci a čajovnu. Ve svém životě by i přes několik těžkých období nic nezměnil a do Egypta už jezdí jen na dovolenou.

Jak jste se dostal do České republiky?

Přistěhoval jsem se díky pomoci jedné české rodiny, se kterou jsem se seznámil v Egyptě. Sám bych o tom nikdy neuvažoval.

Jak jste se seznámili?

Pracoval jsem tehdy v hotelu v Hurghadě. Snažil jsem se tam začít nový život. Po nějaké době tam přijely na dovolenou dvě Češky, matka s dcerou. Nechávaly mi vysoké spropitné a snažily se se mnou trávit čas. Postupně jsme se spřátelili, a když odjížděly, vyměnili jsme si kontakty.

Nezdálo se vám toto jejich chování zvláštní? To, že se chtěly přátelit a komunikovat s neznámým člověkem?

Pro mě to byla novinka. Ale moji kolegové, se kterými jsem pracoval, měli takové vztahy vždy. Je to tam běžné, že se turisté seznámí s domácími a pak se ještě chtějí vracet.

Proč tomu tak je? Plynou z toho nějaké výhody?

Ženy, které tam takto přijely, vždy hledaly něco jiného než to, co mají doma. Jiný typ muže. Ne všichni jezdí do Egypta pouze obdivovat památky. Někteří se tam přijedou seznámit s místními.

A vy jste si začali psát?

Ano, i přes jazykovou bariéru jsme si psali často. Později mi navrhly, abych

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Islám

Muslimové v Česku

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější