Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Duo Nejedlý–Mynář vyráží do Moskvy, sexy nerdka hitem Netflixu a nálož špatných zpráv

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Dnešní Notes sepsala Barbora Němcová.

Úřady práce se kvůli koronavirové krizi plní, volných míst je ale stále ve stavebnictví nebo průmyslu více než dost. Jenže o živobytí v posledních měsících přišli především lidé, kteří donedávna pracovali v restauracích nebo hotelech, a ti o volná místa za pásem zájem nemají. Takže přestože je na úřadech práce dvakrát více lidí než loni, kvůli problémům sehnat zaměstnance se některé firmy dostávají do problémů.

To na Hradě mají pořád práce více než dost. Zemanův poradce Martin Nejedlý už zítra vyrazí do Moskvy odmrazovat přípravy na dialog mezi Českem a Ruskem. Řešit se má i tendr na dostavbu Dukovan, jehož vypsání chce Babiš odložit. Nejedlý ale souvislost s jádrem popírá. A prezidentův poradce na cestu nepojede sám. Doprovodit ho má kancléř Mynář a jedna žena. Všichni poletí soukromým letadlem na náklady prezidentské kanceláře. A tématu se věnuje i dnešní Studio N, kde ho analyzují reportéři Honza Moláček a Lukáš Prchal. Nejenže se na Hradě nemusí trápit s nedostatkem práce, ale ani s nedostatkem financí. Kancléř si loni přišel na příjemný plat 1,2 milionu korun a k tomu na více než 700 tisíc korun na odměnách.

Že jsou šachy nudná hra? Po zhlédnutí Dámského gambitu jste možná změnili/změníte názor. Příběh o osiřelé Beth, která v sobě najde geniální talent pro královskou hru a která bojuje s drogovou závislostí i Sovětským svazem. Seriál o „sexy nerdce“ se stal jedním z letošních hitů.

Překvapení podzimu: Dámský gambit na Netflixu. Foto: Netflix

Manželka prince Harryho Meghan v bolestivém textu přiznala, že v létě potratila. A podobně upřímně se s tragickou zkušeností svěřila v minulých měsících i moderátorka a modelka Chrissy Teigen nebo česká miss Natálie Kočendová. Obě ženy se dočkaly dvojích reakcí – laskavých slov, poděkování za sdílení a příběhů ztrát od jiných. A také odsouzení za to, že tohle sdílení překračuje meze, děje se jenom kvůli pozornosti a truchlit se má v soukromí. Podobné kombinace se bezesporu dočká i Meghan Markle. Jenže pravidla, jak nakládat se svým smutkem, neexistují, píše v komentáři Eva Mošpanová.

Rada České televize si zvolila novou pětičlennou dozorčí komisi. Rada tento svůj poradní orgán před časem nečekaně a prakticky bez zdůvodnění odvolala na návrh Hany Lipovské. A i na dnešním jednání se kvůli volbě nových členů komise strhla mezi radními hádka. Dění na Kavčích horách monitorovala Hanka Mazancová.

Šéfka státní kasy Alena Schillerová ztrácí podporu pro návrh rozpočtu pro příští rok i u svých koaličních partnerů. Poslancům ČSSD vadí, že rozpočet v tuto chvíli nijak nezohledňuje projednávané snížení daně z příjmů fyzických osob. Komunisté chtějí seškrtat armádě 10 miliard. Na výboru tak rozpočet se sekyrou 320 miliard podpořili jen zástupci hnutí ANO.

Čínské vládní úřady nařídily wuchanským lékařům mlčet o tom, co se ve městě dělo v počátcích pandemie. Hrozili jim obviněním ze špionáže, což je v Zemi slunce hrdelní zločin. Nařízení přišlo letos na přelomu srpna a září, tedy v době, kdy soudruzi hlásili slavné vítězství čínského lidu ve válce s koronavirem.

Co se dočtete v zítřejším tištěném vydání Deníku N?

– Kraj se musí odstřihnout od papalášství a neprůhlednosti, říká nová středočeská hejtmanka
– Někteří rodiče nechtějí dát půlkilovým dětem šanci, říká neonatoložka
– Smrt vojákyně využil Zeman pro svou agendu – boj proti islámu
– Jak gymnasta z KLDR skáče přes hranici
– V CNN začal pracovat správce sítí SPD a Trikolóry

Krátké zprávy, špatné zprávy

Ve věku 60 let zemřel argentinský bůh, legendární fotbalista Diego Maradona. Mistr světa z roku 1986 podlehl srdečnímu selhání. A přestože jeho kariéra dostala na počátku 90. let trhliny kvůli drogám, alkoholu nebo daňovým únikům, už navždy zůstane jedním z největších „čutálistů“ historie.

Česká republika je pátou nejhorší zemí světa v žebříčku odolnosti vůči koronaviru. Na chvostu hodnocení pěti desítek států se nachází Mexiko, Argentina, Peru a Belgie. Jen pro připomenutí Babišovo staré známé best in covid.

V minulých dnech zemřela vdova po někdejším mafiánském bossovi Antonínu Bělovi Mária. Ta měla podle zdrojů Práva spáchat sebevraždu. Policie její tělo našla v rodinné vile v Úvalech u Prahy.

Dnes je Mezinárodní den proti násilí na ženách. Připomenout si můžete projekt Deníku N Promluvily jsme, v němž 35 žen popisuje svou zkušenost se sexuálním obtěžováním, zneužíváním i násilím.

Do plotu sídla německé kancléřky Merkelové dnes úmyslně narazilo auto. Na dveřích auta byla napsána hesla „Vy zatracení vrazi dětí a starých lidí“ nebo „Zastavte politiku globalizace“.

S rozvolňováním protiepidemických opatření to zatím tak žhavé nebude, naznačil šéf Ústředního krizového štábu Hamáček. „Ta čísla neklesají tak rychle, jak bychom si přáli. Jsou kraje, kde dochází k mírnému navýšení skóre,“ řekl ministr červené mikiny, toho dne v saku.

Bývalá partnerka Jeffreyho Epsteina Maxwellová, která je obviněná z dohazování nezletilých dívek, se ve vězení moc nevyspí. Každých 15 minut ji budí vězeňská ostraha a kontroluje, jestli dýchá.

Automobilky budou mít možná na krku Hybridgate. Podle neziskové organizace Transport & Environment totiž klamou spotřebitele údaji o spotřebě a emisích plug-in hybridů. Testy nejnovějších modelů ukazují, že tato auta znečišťují ovzduší mnohem více, než výrobci tvrdí.

Farmaceutická společnost Purdue Pharma přiznala vinu v případě obelhání americké vlády při prodeji léku OxyContin. Firma záměrně podhodnotila jeho sílu i návykovost. Zpytování svědomí a přiznání však už 450 tisícům Američanů, na jejichž úmrtí měl podíl i lék OxyContin, příliš nepomohou.

A po náloži špatných zvěstí jedna dobrá zpráva na konec. Čínský velvyslanec v USA se tetelí blahem nad tím, jak pandímu mláděti rostou zuby a batolí se. Zhlédnutí videa, které je směsicí roztomilosti a bizáru, dle vlastního uvážení.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější