Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O Česku nikdy neslyšeli, ale mohou se odtud dostat na vrchol, říká agent, který přivedl Simu i další africké talenty

Fotbalový agent Daniel Chrysostome zastupuje zhruba dvacet Afričanů, kteří působí v českých soutěžích. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Fotbalový agent Daniel Chrysostome zastupuje zhruba dvacet Afričanů, kteří působí v českých soutěžích. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Fotbalový agent Daniel Chrysostome vybudoval systém, díky kterému dokáže dostat talentované mladíky z bývalých francouzských kolonií i do zemí, o kterých hráči ze západní Afriky nikdy neslyšeli. Zastupuje i devatenáctiletého Senegalce Abdallaha Simu, který v posledních týdnech udivuje svými výkony v dresu Slavie.

Jak dlouho pracujete v profesionálním fotbale?

Od roku 1998, takže to je už 22 let.

Kdy jste se poprvé dostal do České republiky?

To bylo v roce 2009. Tehdy jsem začal spolupracovat se Slováckem, konkrétně s Vladimírem Krejčím, se kterým jsme se hodně spřátelili, a mohu říct, že je teď mým nejlepším kamarádem.

Jak vznikla vaše spolupráce?

Tehdy mě francouzské Méty, pro které jsem pracoval jako skaut, poslaly na Slovensko a tam jsme se potkali. Pro Méty jsem hledal mladíky hlavně v oblasti západní Afriky – v Pobřeží slonoviny, Senegalu, Guineji, Beninu a Ghaně.

Začal jste tedy jako skaut a později se z vás stal fotbalový agent?

Ano.

Máte v Africe skauty, se kterými spolupracujete?

Ano. Já jsem od toho, abych hráčům zajistil klub v Evropě. Samozřejmě je musím vidět a po všech reportech od skautů jim potom hledám angažmá v Evropě. Konkrétně u Simy se náš report zatím naplňuje.

Před příchodem do Slavie jsme jim říkali, že je schopný hrát ve vysoké rychlosti, nemá problém

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější