Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pražští Arméni a Ázeři, přátelé na smrt. O lásce, nenávisti a o tom, jak se poznají na ulici

Ázerové a Arméni proti sobě kvůli bojům o Karabach protestují i v Istanbulu (vlevo) a v Los Angeles. Foto: Murad Sezer a Mike Blake, Reuters
Ázerové a Arméni proti sobě kvůli bojům o Karabach protestují i v Istanbulu (vlevo) a v Los Angeles. Foto: Murad Sezer a Mike Blake, Reuters

Tři mladí Arméni a tři Ázerbájdžánci se snaží vysvětlit, co nutí dva národy žijící po staletí vedle sebe vytáhnout proti sobě zbraně a proč dnes smíšené arménsko-ázerské manželství aby pohledal.

Pražský Armén Hajk Vardanjan padl 7. listopadu při obraně vesnice Červený Trh. Byl v Arménii jen na skok – studoval v České republice, doktorandský program na Univerzitě Karlově. V září měl být zpátky v Praze.

Jenže covid-19 ho zadržel na Kavkaze. Začala válka, jerevanská vláda vyhlásila válečný stav a muži nesměli opustit zemi. Muži jsou předurčeni k tomu, aby ji bránili, ať už chtějí, nebo ne.

Rodina Hajka Vardanjana pochází z Karabachu z oblasti Šaumjan. Možná i proto Hajk odjel na frontu k obci Červený Trh. 7. 11. tam padl.

Hajk chtěl učit ekonomiku. Jeho arménští přátelé zůstali v Praze. Setkali jsme se s nimi.

Tři mladí „čeští“ Arméni: Eduard Arzumanov – IT specialista, Geghetsik Afuntsová (Gege) – studentka doktorandského studia, Albert Ghazaryan, konzultant v nadnárodní firmě. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Albert Ghazaryan žije v České republice 11 let. Vystudoval vysokou školu ekonomickou. Pracuje v mezinárodní farmaceutické korporaci. Arménii opustil ve třech letech, když se jeho rodiče přestěhovali do Moskvy.

V Arménii mu zůstali babičky i dědečkové a spousta příbuzných. Často za nimi jezdí. Denně si s nimi telefonuje.

Albert je jedním z organizátorů akcí, které mají Čechy upozornit na to, co se děje v Náhorním Karabachu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Její jméno je pro cizince příliš složité. Geghetsik

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Občankáři vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Kavkaz

Náhorní Karabach

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější