Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dáme si gnoči a smúsí, po jídle cécéá pucle. Jak dnes mluvíme? Ve finále žádná hitparáda

Cizinci by se leckdy divili, jak si Češi tvořivě upravili výslovnost jejich slov. Foto: Fotolia
Cizinci by se leckdy divili, jak si Češi tvořivě upravili výslovnost jejich slov. Foto: Fotolia

Objednáváte si v restauraci „koleslav“, „gnoči“ nebo „smúsí“? Všímáte si, jak často někdo dětem kupuje „pucle“? Češi si svou mluvu často zjednodušují, tápou ve výslovnosti slov cizího původu a používají řadu nových výrazů. Podle jazykovědců je to sice přirozený vývoj, školy by však měly vyjadřování dětí kultivovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Anglické slovo puzzle se čte [pazl], lidé v Česku ale často volí „pucle“. U této výslovnosti je patrný vliv němčiny, míní vedoucí Oddělení jazykové kultury Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR Kamila Smejkalová. Navíc český novotvar podle ní umožňuje vytvářet odvozeniny jako třeba „puclíky“, což tuto českou výslovnost ještě podpoří.

A vzhledem k tomu, že se jedná o věc, která je spojena spíš se zábavou než s formálními situacemi (což znamená užívání převážně v rámci nespisovné komunikace), je podle Smejkalové přirozené, že tlak na původní korektní anglickou výslovnost není nijak velký.

Podle Michala Křena, vedoucího Ústavu Českého národního korpusu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, může jít i o „kontaminaci pizzou“. Člověk tedy přečte „zz“ jako „c“, jak je zvyklý z italského slova pizza. Křen ale upozorňuje, že jde jen o jeho vysvětlení, které v korpusu nenajdeme.

Co je korpus?

Soubor počítačově uložených textů, který slouží k jazykovému výzkumu. Je v něm možné vyhledávat slova a slovní spojení v kontextu a zjišťovat frekvenci jejich výskytu, typičnost jejich použití v různých druzích textu i vývoj v čase.

Český národní korpus je akademický projekt zaměřený na budování rozsáhlého počítačového korpusu, který slouží k mapování češtiny. Pracuje na něm Ústav Českého národního korpusu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

O čem to „pucle“ je?

Podle Křena můžeme díky korpusu v publicistice obecně vysledovat zvyšující se neformálnost projevu a to, jaké obraty se používají. Například v posledních letech velmi populární výraz

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější